TÜBİTAK ULAKBİM

Mustafa Kemal Mahallesi
2151. Cadde No: 154
06510 Çankaya/ANKARA

http://www.ulakbim.gov.tr

 

Contact Info
198 West 21th Street, Suite 721
New York, NY 10010
youremail@yourdomain.com
+88 (0) 101 0000 000
Follow Us

Sıkça Sorulan Sorular

Pardus nedir?

Pardus, TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımıdır. Proje kapsamında özgür ve açık kaynak yazılımların yaygınlaştırması hedeflenmektedir.

Paylaş:

Linux nedir?

Linux, İnternet üzerinde ilgili ve meraklı birçok kişi tarafından ortak olarak geliştirilmekte olan ve başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak üzere birçok platformda çalışabilen ve herhangi bir maliyeti olmayan bir işletim sistemidir.

Daha fazla bilgi için buraya tıklayarak Vikipedi sayfasına göz atabilirsiniz.

Paylaş:

Özgür yazılım nedir?

Özgür yazılım (İngilizcesi free software), kullanıcısına çalıştırma, kopyalama, dağıtma, inceleme, değiştirme ve geliştirme özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Özgür yazılım ile kastedilen özgürlük, yazılımın kullanım hakları ile ilgilidir, ekonomik boyutu ile değil. Özgür yazılımlar çoğunlukla ücretsiz olsalar da ücretsiz olmak zorunda değildirler. İngilizce sözlükler “free” kelimesi için yirmiye yakın anlam sıralar. Bunlardan sadece bir tanesi “bedava” iken geri kalanları özgürlük ve sınırlamaların olmaması (freedom) kavramlarına atıfta bulunur.
Daha fazla bilgi için Vikipedi sayfasındaki ilgili makale ve bağlantılar okunabilir.

Paylaş:

Açık kaynak nedir?

Açık kaynak bir bilgisayar yazılımının makina diline dönüştürülüp kullanımından önceki, programcılar tarafından okunur, anlaşılır, yeni amaçlara uygun değiştirilebilir halinin gizli tutulmayıp, açık halinde kamuyla paylaşılıyor olmasına verilen isimdir.

Daha fazla bilgi için buraya tıklayarak Vikipedi sayfasına göz atabilirsiniz.

Paylaş:

Her açık kaynak yazılım özgür yazılım mıdır?

Bir yazılımın açık kaynaklı yazılım olması, özgür yazılım olması veya özgür lisanslanmış olması anlamına gelmez. FSF (tr. Özgür Yazılım Vakfı) tanımına göre özgür yazılım, aşağıdaki dört özgürlüğü sağlayan yazılımdır:

  • Herhangi bir amaç için yazılımı çalıştırma özgürlüğü (0 numaralı özgürlük).
  • Her ne istiyorsanız onu yaptırmak için programın nasıl çalıştığını ögrenmek ve onu değiştirme özgürlüğü (1 numaralı özgürlük). Yazılımın kaynak koduna ulaşmak, bu iş için önkoşuldur.
  • Kopyaları dağıtma özgürlüğü. Böylece komşunuza yardım edebilirsiniz (2 numaralı özgürlük).
  • Tüm toplumun yarar sağlayabileceği şekilde programı geliştirme ve geliştirdiklerinizi (ve genel olarak değiştirilmiş sürümlerini) yayınlama özgürlüğü (3 numaralı özgürlük). Kaynak koduna erişmek, bunun için bir önkoşuldur.

Bir program, eğer kullanıcıları bu özgürlüklere sahipse özgür yazılımdır.

Detaylı bilgi için: GNU Özgür Yazılım Tanımı

Paylaş:

Linux dağıtımı nedir?

Bir Linux dağıtımı (kısaca dağıtım); Linux çekirdeği, GNU araçları ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturularak tam teşekküllü bir işletim sistemi haline gelen uygulamalar bütününü ifade eder.

Daha fazla bilgi için buraya tıklayarak Vikipedi sayfasına göz atabilirsiniz.

Paylaş:

Pardus Debian tabanlı mıdır?

Evet, Pardus birçok GNU/Linux dağıtımı gibi Debian tabanlıdır. Örneğin Ubuntu, Mint, Deepin gibi çok kullanılan Linux dağıtımları Debian tabanlıdır. Debian tabanlı tüm dağıtımların listelerine https://www.debian.org/misc/children-distros adresinden veya https://distrowatch.com/search.php?language=TR&basedon=Debian adresinden erişilebilir. Tüm bu sistemler Debian paket altyapısını kullanmaktadırlar. Ayrıca debian tabanlı olsun veya olmasın tüm dağıtımlar ortak olarak Linux çekirdeği içermektedir.

Debian hakkında daha fazla bilgi almak için: https://www.debian.org/

Paylaş:

Pardus'un diğer dağıtımlardan farkı nedir?

Pardus, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından, öncelikle kamu kurumlarının ihtiyaç ve öncelikleri göz önüne alınarak, geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımıdır. Pardus GNU/Linux dağıtımı, yine aynı isimdeki Pardus ekosisteminin işletim sistemi bileşenidir. Diğer bileşenler genel olarak Pardus alt projeleri olarak anılabilir ve Projeler sayfasından detaylı olarak incelenebilirler.

Teknik açıdan incelendiğinde, Pardus’un diğer dağıtımlardan paket seçimi ve özelleştirmeler dışında bir farkı yoktur ancak; nihai ürün ve kullanışlılık açısından bakıldığında Türkçe konusunda diğer dağıtımlardan daha ileride, Pardus alt projeleri ve kullanıcıların ihtiyaç duyabileceği diğer paketleri de içeren, Türkiye içerisinde ve özellikle kamu kurumlarında daha rahat kullanılabilecek şekilde özelleştirilmiş ve Türkiye’deki kullanıcı alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına daha uygun bir dağıtımdır.

Paylaş:

Pardus neden Debian tabanlı olarak geliştirilmeye devam etmektedir?

Pardus’un Debian tabanlı olarak geliştirilmesinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Müşteri isteği: Pardus Projesi TÜBİTAK ULAKBİM bünyesine taşındığında Debian tabanlı bir dağıtım olarak devam etmesi yönünde bazı kamu kurumlarından istekler gelmiştir. Bu istekler ve isterler doğrultusunda Pardus Debian tabanına geçiş yapmıştır.
  • Güncel teknolojiler ile eşzamanlı ve eşgüdümlü olabilme yeteneği: Pisi paket sistemini kullanan Pardus, ilk geliştirildiğinde GNU/Linux dünyasına bir çok yenilik getirmiş ve bir çok şeyin daha iyi yapılabileceğini dünyaya göstermiştir ancak; açık kaynak yazılımın doğası gereği bu geliştirmeler diğer projeler tarafından incelenmiş ve muadilleri de eşlenik sistemlere (örn: apt, sysV ve ağ yönetimi) de yansıtılmış ve Pisi temelli Pardus bu alanda görevini fazlası ile yerine getirmiştir. Dünyadaki gelişmeler ve Pardus’un Debian tabanlı olmasının sağladığı avantajları nedir? sorusunda da belirtilen maddeler de göz önünde alındığında, dünya açık kaynak geliştirme camiası ile daha entegre ve eşgüdüm içerisinde bir Pardus hem ülkemizin yazılım geliştirme hem de teknoloji üretme konusunda yeteneklerini arttırmaktadır.
Paylaş:

Pardus'un Debian tabanlı olmasının sağladığı avantajlar nelerdir?

Pardus’un Debian tabanlı olmasının sağladığı avantajlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Geniş paket seçimi: Debian paket deposunda 80.000 den fazla paket bulunmaktadır. Bu paketler Pardus tarafından da kullanılmakta ve kullanıcılara rahatça kurup kullanabilecekleri son derece geniş bir yazılım kataloğu sunmaktadır.
  • Güvenilirlik ve güvenlik: Debian yıllar içerisinde güvenlik ve güvenilirlik konusunda kendisini kanıtlamıştır. Yeterince güvenilir olmadan sürüm çıkartmama ve güvenlik sorunlarını 24 saat içerisinde çözen bir ekibe sahip olması gibi diğer GNU/Linux dağıtımlarından ayıran belirgin bazı özelliklere sahiptir. Özellikle sunucu dünyasında Debian “kur, ayarla ve unut” şeklinde kullanılabilmesi ile ünlenmiştir.
  • Uluslararası teknolojiler ile eşzaman ve eşgüdüm olanağı: Açık ve özgür yazılım topluluklar tarafından geliştirilmekte, fikir ve teknolojiler paylaşılıp beraber geliştirildikçe daha sağlıklı ve yetenekli olmaktadır. Dünyanın en yaygın ve en büyük dağıtımlarından biri ile beraber çalışmak ve geliştirme yapmak, Pardus’u hem teknoloji hem de yetenekler açısından dünya ile eşdeğer bir konumda tutmakta, hem de Pardus’un geliştirdikleri ile Linux dünyasına geri katkı yapabilmesinin önünü açmaktadır.
  • Yetenekli geliştirme araçları ve paket yönetim sistemi: Debian tarafından geliştirilmiş olan .deb paket yapısı şu anda dünya üzerindeki en gelişmiş yazılım paketleme ve dağıtım sistemlerinden bir tanesidir ve sistem üzerinde çalışacak yazılımların geliştirilmesini ve dağıtılmasını oldukça kolaylaştırmaktadır. Bu yazılım ve paket ekosisteminin etrafında bulunan diğer geliştirme araçları da Debian ve GNU/Linux üzerinde yazılım geliştirme ve paketleme süreçlerini oldukça kısaltmaktadır. Bir önceki madde ile birleştirildiğinde bu herkes için daha kaliteli bir dağıtımın daha kolay üretilebileceği anlamına gelmektedir.
Paylaş:

Pardus öğrenmek için ne yapmalıyım?

Eğitim ve konferans duyurularımızı takip edebilir, kurum yetkilisi iseniz kurumunuz için eğitim başvurusu yapabilir, eğitim belgelerimizi inceleyebilir ve forumumuza katılabilirsiniz.

Paylaş:

Pardus Sertifikasyon nedir?

Pardus/Linux alanında yetkilendirilmeyi isteyen isteklinin bilgi, beceri ve deneyimini ölçen ve TSE tarafından kişinin belirlenen düzeyde akreditesini sağlayan standartları belirlemektedir. Pardus Kullanıcı Düzey 1 (PK1), Pardus Kullanıcı Düzey 2 (PK2), Pardus Eğitmen (PKE), Pardus Sistem Yöneticisi 1 (PSY1), Pardus Sistem Yöneticisi 2 (PSY2) olmak üzere beş farklı seviyede yetkilendirmeyi kapsamaktadır. PK1, PK2 ve PSY1 yetkilendirmesi için teorik sınav; PK2 ve PSY2 için ise teorik sınav ve pratik uygulama yaptırılmaktadır. Sınavlar TSE’nin belirleyeceği tarihlerde gerçekleştirilmekte olup, ayrıntılı bilgiye TSE‘den ulaşılabilmektedir.

Paylaş:

Pardus öğrenmek için eğitim almak istiyorum, nereden alabilirim?

Eğitim sayfamızdan gerekli bilgileri alabilir ve kurumunuz adına başvuru yapabilirsiniz.

Paylaş:

Mevcut işletim sistemimi silmeden Pardus'u deneyebilir miyim?

Pardus ‘u ikinci bir işletim sistemi olarak, mevcut işletim sisteminizin yanına kurabilirsiniz. Bu şekilde kurulum yapıldığında bilgisayar açılışında size hangi işletim sistemi ile devam etmek istediğiniz sorulacaktır. Kurulumla ilgili destek almak için forumlarımızı kullanabilirsiniz.

Paylaş:

Pardus ücretli midir?

Pardus tamamen ücretsizdir. Pardus’u Sürümler sayfamızdan edinebilirsiniz.

Paylaş:

Pardus geliştirilmeye devam edecek mi?

Pardus’un geliştirilmesine TÜBİTAK tarafından devam edilmektedir.

Paylaş:

Kurum olarak Pardus'a geçmek istiyoruz, nereden başlamalıyız?

Pardus dönüşümü ile ilgili daha fazla bilgi almak ve başvuru yapmak için Pardus Dönüşüm Çalışması başvuru ekranından kayıt oluşturabilirsiniz (bu sayfamız üyelik gerektirmektedir, üye değilseniz açılan sayfadan üye olarak işleminizi tamamlayabilirsiniz).

Paylaş:

Pardus kurumsal çözüm ortağı olmak istiyoruz, ne yapmalıyız?

Pardus kurumsal çözüm ortaklığı için ilgili iş ortaklığı sayfamızı ziyaret ederek gerekli başvuruları yapabilirsiniz.

Paylaş:

Pardus konusunda teknik destek almak istiyoruz, nereye başvurmalıyız?

Pardus konusunda teknik destek almak için 444 5 773 numaralı telefondan çağrı merkezimize ulaşabilir, Pardus Forumlarında diğer kullanıcılarımıza da danışabilirsiniz.

Paylaş:

Açık kaynak yazılımlar nasıl lisanslanır?

Açık kaynak yazılımların lisanslamaları çeşitlilik göstermekte olup, en popüler kullanılan lisanslar GPL (GNU Genel Kamu Lisansı) ve LGPL (GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı) olmaktadır. GPL lisansı ile özet olarak kullanıcılara tanımlanan “dört özgürlük” şu şekildedir:

  • Özgürlük 0: Programı sınırsız kullanma özgürlüğü.
  • Özgürlük 1: Programın nasıl çalıştığını inceleme ve amaçlara uygun değiştirme özgürlüğü.
  • Özgürlük 2: Programın kopyalarını sınırsız dağıtma özgürlüğü.
  • Özgürlük 3: Programın değiştirilmiş halini dağıtma özgürlüğü

 

Paylaş:

Linux üzerinde Sistem Yönetimi için belgeleri nereden okuyabilirim?

belgeler.org > Linux Belgeleri ve belgeler.org > Linux Sistem Yönetimi bağlantılarından Türkçe dilinde Linux üzerinde sistem yönetimine dair belgelere ulaşabilirsiniz.

Pardus Forumları > Yazılım > Sunucular ve Sanallaştırma kategorisi altında sistem yönetimi ile ilgili başlıklar bulunmaktadır.

Paylaş:

Pardus sistem yönetimi konusunda kendimi nasıl geliştirebilirim?

Kitaplar ve Belgeler sayfasından LPI kitabını ve ileri seviye eğitim sunumumuzu inceleyebilirsiniz.

Paylaş:

Pardus'ta günlük kayıtları hangi konumda tutulmaktadır?

Günlük kayıtlarına /var/log/ dizini altında ulaşabilirsiniz.

Paylaş:

Pardus için minimum sistem özellikleri nelerdir?

Güncel Pardus sürümlerinin minimum sistem özelliklerine anasayfamızdan ve sürümler sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Paylaş:

Pardus'a Java'nın güncel sürümlerini nasıl kurabilirim?

https://java.com/tr/download/linux_manual.jsp linkinden size uygun sürümü indiriniz.

İndirdiğiniz dizinde uçbirim açıp aşağıdaki komutları uygulayınız:

sudo apt-get install java-package
make-jpkg jre-8u121-linux-x64.tar.gz

Altı çizili olarak yazılan dosya ismi örnek olarak verilmiştir, siz indirdiğiniz dosya ismini yazabilirsiniz. Bu işlem uzun sürebilir. Deb dosyası oluşturulduğunda ismini belirten bir bildirim verilir. Bundan sonra:

sudo dpkg -i oracle-java8-jre_8u121_amd64.deb

Yine altı çizili olan dosya ismi farklı olabilir. Sonraki adımda:

sudo update-alternatives --config java

komutu ile yüklü Java sürümlerini görüp seçim yapabilirsiniz.

Paylaş:

E-Beyanname programını Kurumsal 5 sürümünde nasıl kurabilirim?

https://ebeyanname.gib.gov.tr/download.html linkinde ki BDP(tar.gz) yazan linke tıklayarak dosyayı indiriniz.
https://ebeyanname.gib.gov.tr/bdpKurulum_pardus.doc kurulum klavuzundaki adımları uygulayınız. Komutların başına “sudo” (tırnak işareti olmadan) yazarak çalıştırınız:

sudo mkdir /opt/ebyn
sudo mv ebyn_pardus.tar.gz /opt/ebyn
sudo cd /opt/ebyn
sudo gunzip ebyn_pardus.tar.gz
sudo tar -xvf ebyn_pardus.tar
sudo chmod 744 *

çalıştırmak için konsole (uç birim) açarak aşağıdaki komutları giriniz:
cd /opt/ebyn
./bdp.sh

NOT: indirdiğiniz dizin muhtemelen Downloads dizini olacaktır. Bu dizini açarak F4 tuşuna basın ve pencerenin altında konsolu aktif ederek komutları girin. İşlemler sırasında sizden Parola isteyecektir. Konsolda yazılan parolalar gözükmez. Parolanızı yazın ve enter tuşuna basın.

Paylaş:

Pardus'ta XAMPP nasıl kurabilirim?

Öncelikle https://www.apachefriends.org/tr/download.html adresinden XAMPP ‘ı indirin. Yönetici hakları alarak indirdiğiniz dosyayı çalıştırıp, yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Örnek kurulum:
indirdiğiniz dosyaya chmod 755 xampp-linux-x64-5.6.30-0-installer.run komutu ile çalıştırma yetkisi vererek;
sudo ./xampp-linux-x64-5.6.30-0-installer.run

Apache sunucunun portunu değiştirmek için /opt/lampp/manager-linux-x64.run root yetkisi ile çalıştırılır. Manage Servers sekmesindeki listeden Apache web server seçilir ve Configure butonuna basılır. Açılan pencereden Port kutucuğundaki 80 değerini değiştirebilirsiniz.

XAMPP için izinleri ayarlamak için aşağıdaki komutları kullanınız;

sudo chown -R kullanıcıadınız:kullanıcıadınız /opt/lampp/htdocs

sudo nano /opt/lampp/etc/httpd.conf ile editörde açılan dosyafa Ctrl – W tuşu ile açılana arama kısmına User daemon yazarak bulunuz. daemon yazan kısmı silerek kullanıcıadınızı yazınız. Ctrl-O ile kaydedip CTRL-X ile editörü kapatınız.

sudo /opt/lampp/lampp start komutu ile servisi çalıştırabilirsiniz.

Servisleri görsel arayüzden kontrol ve konfigure etmek için /opt/lampp/ dizinine girerek aşağıdaki komut ile programı çalıştırabilirsiniz.
sudo ./manager-linux-x64.run

(Dosyalarımızı /opt/lampp/htdocs dizinine atmanız gerekiyor.)

Paylaş:

XFCE sürümünde masaüstünde disk bölümlerini bağlayan kısayollar oluşuyor. Bunları kaldırabilir miyim?

Masaüstüne sağ tıkladıktan sonra çıkan menüden Masaüstü Ayarları’na girin, Simgeler sekmesine tıklayın ve Çıkarılabilir Aygıtlar seçeneğindeki onayı kaldırın. Gözükmesini istediğiniz disk bölümleri masaüstüne klasör oluşturarak fstab dosyasına ekleyebiliriniz.

veya

sudo nano /etc/udev/rules.d/10-local.rules dosyasını oluşturup aşağıdaki satırı kopyalayın:

KERNEL=="sdaX",ENV{UDISKS_IGNORE}="1"

Altı çizili sdaX olarak yazan disk bölümü yerine hangi bölümün gizlenmesini istiyorsanız onu yazın.

Paylaş:

Pardus'ta bir CD veya USB diske video veya ISO nasıl yazabilirim?

Uygulamalar > Çoklu ortam bölümünden K3b programını ISO için kalıp yaz seçeneği ile kullanabilirsiniz. USB Belleğe ISO yazdırmak için ise Unetbootin kullanabilirsiniz.

Paylaş:

Açılışta kullanıcı girişi yapmadan önce NumLock tuşunu nasıl aktif edebilirim?

Uygulamalar > Ayarlar > Sistem Ayarları Donanım altında > Girdi Aygıtları > Klavye altında ayara erişebilirsiniz.

Paylaş:

"Çöp kutusunun kapasitesi doldu" hatasını nasıl çözebilirim?

Çöp kutusunun üzerinde sağ tıklayarak Çöp kutusunu yapılandır seçin. En büyük dosya sınırını koy onay kutusunu kaldırın.

Paylaş:

.dat uzantılı videoları nasıl oynatabilirim?

smplayer uygulamasıyla .dat uzantılı videoları oynatabilirsiniz.

Paylaş:

Fatih Projesiyle gelen KYOCERA FS-3040MFP+ fotokopi makinesinin sürücüsünü nasıl kurabilirim?

Sürücü paketini https://cdn.kyostatics.net/dlc/eu/driver/all/kyoceralinuxpackages-20160420-upd-v3.-downloadcenteritem-Single-File.downloadcenteritem.tmp/KyoceraLinuxPac…UPD-V3.0.tar.gz adresinden indiriniz.

İndirdiğiniz KyoceraLinuxPackages-20160420-UPD-V3.0.tar.gz dosyası üzerinde farenizin sağ tuşuna basarak Çıkart > Arşivi buraya çıkart, Alt dizinleri,otomatik belirle seçiniz.

Arşivden dist isimli bir dizin çıkacaktır. dist/KyoceraLinuxPackages/EU/64bit/dizini içerisine giriniz..

(KDE arayüzü ise F4 ile ekranın alt kısmında uçbirim açınız, XFCE ise sağ tık > uçbirimi buraya aç seçiniz) uçbirim açınız ve aşağıdaki komut ile yazıcı sürücü dosyalarının sisteminize kopyalanmasını sağlayınız.

sudo dpkg -i kyodialog3.en.EU_0.5-0_amd64.deb (bu komuttan sonra kurulumda verdiğiniz yönetici parolasını isteyecektir, yazdığınız karakterler ekranda görüntülenmeyecektir. Yazıp Enter tuşuna basınız)

(Görsel kurulum gerçekleştirmek için; Apper yazılım yönetimi ya da Synaptic paket yöneticisi aracılığı ile sisteminize gdebi paketinin kurulması gerekmektedir. Daha sonra aynı dosya üzerinde sağ tık > birlikte aç > gdebi-gtk seçiniz.)

İşlem tamamlandıktan sonra;

sudo adduser kullanıcıadınız lpadmin

tarayıcınızda http://localhost:631/ adresine girerek CUPS aracılığı ile yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. (Aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz)

Yazıcınızın modelini seçtikten sonraki model seçme ekranında yazıcınızı seçebilir ya da gözat ile PPD dosyasını direkt olarak gösterebilirsiniz
(/usr/share/cups/model/kyocera/) altında Kyocera_FS-3040MFP+.ppd dosyası seçerek yükleme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Uygulamalar> Yardımcı Programlar> altında Kyocera Print Panel ile Kyocera Yazıcı paneline erişebilirsiniz.

Paylaş:

Pardus'ta dizüstü bilgisayar dokunmatik yüzeyini nasıl tıklanabilir yapabilirim?

Pardus 17.0, Kurumsal 5 ve Pardus 2013 işletim sistemlerinin hepsi için geçerlidir:

Komut satırına aşağıdaki komutu yazarak yapılandırma dosyasını açın (bu işlem yönetici parolası gerektirir):

$ sudo nano /usr/share/X11/xorg.conf.d/synaptics.conf

açılan editörde dosyanın en sonuna aşağıdaki ayarları hepsini kopyalayıp yapıştırın:

Section "InputClass"
Identifier "Touchpad" # required
MatchIsTouchpad "yes" # required
Driver "synaptics" # required
Option "MinSpeed" "0.5"
Option "MaxSpeed" "1.0"
Option "AccelFactor" "0.075"
Option "TapButton1" "1"
Option "TapButton2" "2" # multitouch
Option "TapButton3" "3" # multitouch
Option "VertTwoFingerScroll" "1" # multitouch
Option "HorizTwoFingerScroll" "1" # multitouch
Option "VertEdgeScroll" "1"
Option "CoastingSpeed" "8"
Option "CornerCoasting" "1"
Option "CircularScrolling" "1"
Option "CircScrollTrigger" "7"
Option "EdgeMotionUseAlways" "1"
Option "LBCornerButton" "8" # browser "back" btn
Option "RBCornerButton" "9" # browser "forward" btn
EndSection

Yapıştırma işleminden sonra “Ctrl+X” yapın, ardından “E” harfine basıp dosyayı kaydetmeyi onaylayın. Bilgisayarı yeniden başlattığınızda dokunmatik yüzeyde tıklama eylemi çalışacaktır.

Paylaş:

Pardus'a Google Chrome nasıl kurabilirim?

Google Chrome Web Tarayıcısı ana sayfası adresinden “Chrome’u indirin” butonuna tıkladıktan sonra güncel .deb paketini indirin.

İndirilen paket dosyasına çift tıklayarak Pardus Yükleyicisi aracılığıyla kurulumu tamamlayabilirsiniz. Öntanımlı dosya konumu ~/İndirilenler/google-chrome-stable_current_amd64.deb şeklinde olacaktır.

Uçbirim ile yüklemek için, dilerseniz dosyanın indirildiği dizine girerek (öntanımlı olarak ~/İndirilenler), dilerseniz de dosya yöneticisiyle Ev dizininin altındaki İndirilenler dizinine girdikten sonra F4 tuşuna basarak çıkan ekrandan:

sudo dpkg -i google-chrome-stable_current_amd64.deb

komutunu çalıştırın ve yönetici parolasını girdikten sonra kurulumu tamamlayın. Uçbirimde yazılan parolalar gözükmez, parolanızı yazıp Enter tuşuna basınız.

Paylaş:

SWF dosyalarını Firefox'ta nasıl çalıştırabilirim?

Aşağıdaki komutları uçbirimde uyguladıktan sonra swf dosyaları başarılı bir şekilde çalışmaktadır. İkinci komutun işlemi biraz uzun sürebilir, işlem bittikten sonra firefox’u kapatıp tekrar açınız. Dosyalarınızı birlikte aç > firefox ile açınız.

sudo sed -i ‘s/vnd.adobe.flash.movie/x-shockwave-flash/’ /usr/share/mime/packages/freedesktop.org.xml

sudo update-mime-database /usr/share/mime

Paylaş:

LibreOffice'in en güncel sürümünü nasıl edinebilirim?

LibreOffice > İndir bağlantısını takip ettikten sonra karşınıza çıkan sayfada “Ana Kurucu” başlığı altında en güncel sürümü indirmek için bir bağlantı bulunacak. Bağlantıdan hemen önce Pardus ile uyumlu sürüm olduğunu anlamak için “Seçili: Linux x64 (deb) için…” şeklinde bir bilgi yazdığından emin olun. Eğer farklı bir sürüm bilgisi varsa, bu sürüm bilgisi metninin yanındaki “değiştirilsin mi?” bağlantısına tıkladıktan sonra çıkan sayfadaki “İşletim Sistemleri” başlığı altından “Linux x64 (deb)” seçeneğine tıklayın. Tekrar indirme sayfasına yönlendirildikten sonra İndir butonuna tıklayarak dosyayı cihazınıza kaydedin. Dosyanın adı LibreOffice_x.x.x_Linux_x86-64_deb.tar.gz benzeri bir yapıda olacaktır.

Kurulumu başlatmadan önce eğer sisteminizde iki farklı LibreOffice sürümü olmasını istemiyorsanız mevcut yüklü olan sürümü bir uçbirim penceresinden

sudo apt remove libreoffice*

komutunu vererek kaldırın.

Görsel olarak kurulum yapmak isterseniz, indirilen sıkıştırılmış dosyanın olduğu klasörü dosya yöneticisinde açtıktan sonra dosyanın üzerine sağ tıklayıp “Çıkar” komutunu verin. Ardından oluşacak LibreOffice... adıyla başlayan klasörün altındaki DEBS klasöründeki paketleri çift tıklayarak teker teker kurabilirsiniz.

Uçbirimden kurulum yapmak isterseniz, dosyanın bulunduğu klasörde bir uçbirim açın. Bunun için dilerseniz dosya yöneticisinden dosyanın indirildiği klasöre girdikten sonra F4 tuşuna basın, dilerseniz de Uçbirim programını çalıştırdıktan sonra komut satırından dosyanın indirildiği klasöre geçiş yapın.

Uçbirimde aşağıdaki komutları DOSYAADI yazan yere indirdiğiniz dosyanın adını yazdıktan sonra çalıştırarak sıkıştırılmış dosyayı açın:

tar -xf DOSYAADI.tar.gz

Bu komut bulunduğunuz klasörde LibreOffice... adıyla başlayan bir klasör oluşturacak. Bu klasörün içindeki DEBS klasörüne geçiş yaptıktan sonra tüm paketleri kurmak için şu komutu çalıştırın:

sudo dpkg -i *.deb

Yönetici parolasını girdikten sonra kurulum tamamlanacaktır.

LibreOffice sitesinde ana kurulum dosyasının yanında “Çevrilmiş Kullanıcı Arayüzü” ve “Çevrimdışı Kullanım için Yardım dosyaları” ayrı ayrı bulunmaktadır. Bunların tümünü indirmenizi tavsiye ederiz.

Paylaş:

LibreOffice ile ilgili çözümlenmiş sorulara nasıl ulaşabilir veya soru sorabilirim?

LibreOffice’in Türkçe dilde yardım platformuna https://ask.libreoffice.org/tr/questions/ adresinden ulaşıp, soru ve sorunlarınıza yanıt arayabilir veya yeni bir soru sorabilirsiniz. Ayrıca, Pardus forumunda çözümlenmiş sorulara https://forum.pardus.org.tr/c/projeler/libreoffice/?solved=yes adresinden ulaşabilirsiniz.

Paylaş:

LibreOffice Writer'da numaralandırılmış sayfalar kullandığımda sayfa numaralarının nasıl görüneceğini nereden belirleyebilirim?

Biçim menüsünden “Sayfa…”ya tıklayın ve açılan “Sayfa Biçemi” iletişim penceresinde “Sayfa” sekmesine gidin. Burada “Sayfa Düzeni Ayarları” altında “Biçim:” etiketli açılır kutudan istediğiniz görünümü seçebilirsiniz.

Paylaş:

Pardus'ta daha önce çözülmüş sorunların çözümlerine nasıl ulaşabilirim?

Pardus forumunda kullanıcılarımız ve destek personelimiz tarafından çözümlenmiş soru ve cevaplara şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: https://forum.pardus.org.tr/search?q=status:solved

Paylaş:

Pardus kurumsal çözüm ortağı olmak istiyoruz, ne yapmalıyız?

Pardus çözüm ortaklığı için iletişim formumuzu kullanarak bize ulaşabilirsiniz.

Paylaş:

Pardus konusunda teknik destek almak istiyoruz, nereye başvurmalıyız?

Pardus konusunda teknik destek almak için 444 5 773 numaralı telefondan çağrı merkezimize ulaşabilir, forumlarımızda diğer kullanıcılarımıza da danışabilirsiniz.

Paylaş:

Pardus öğrenmek için ne yapmalıyım?

Eğitim ve konferans duyurularımızı takip edebilir, kurum yetkilisi iseniz kurumunuz için eğitim başvurusu yapabilir, eğitim belgelerimizi inceleyebilir ve forumumuza katılabilirsiniz.

Paylaş:

Pardus için minimum sistem özellikleri nelerdir?

Güncel Pardus sürümlerinin minimum sistem özelliklerine anasayfamızdan ve sürümler sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Paylaş:

Pardus için minimum sistem özellikleri nelerdir?

Güncel Pardus sürümlerinin minimum sistem özelliklerine anasayfamızdan ve sürümler sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Paylaş:

Pardus'a Java'nın güncel sürümlerini nasıl kurabilirim?

https://java.com/tr/download/linux_manual.jsp linkinden size uygun sürümü indiriniz.

İndirdiğiniz dizinde uçbirim açıp aşağıdaki komutları uygulayınız:

sudo apt-get install java-package
make-jpkg jre-8u121-linux-x64.tar.gz

Altı çizili olarak yazılan dosya ismi örnek olarak verilmiştir, siz indirdiğiniz dosya ismini yazabilirsiniz. Bu işlem uzun sürebilir. Deb dosyası oluşturulduğunda ismini belirten bir bildirim verilir. Bundan sonra:

sudo dpkg -i oracle-java8-jre_8u121_amd64.deb

Yine altı çizili olan dosya ismi farklı olabilir. Sonraki adımda:

sudo update-alternatives --config java

komutu ile yüklü Java sürümlerini görüp seçim yapabilirsiniz.

Paylaş:

E-Beyanname programını Kurumsal 5 sürümünde nasıl kurabilirim?

https://ebeyanname.gib.gov.tr/download.html linkinde ki BDP(tar.gz) yazan linke tıklayarak dosyayı indiriniz.
https://ebeyanname.gib.gov.tr/bdpKurulum_pardus.doc kurulum klavuzundaki adımları uygulayınız. Komutların başına “sudo” (tırnak işareti olmadan) yazarak çalıştırınız:

sudo mkdir /opt/ebyn
sudo mv ebyn_pardus.tar.gz /opt/ebyn
sudo cd /opt/ebyn
sudo gunzip ebyn_pardus.tar.gz
sudo tar -xvf ebyn_pardus.tar
sudo chmod 744 *

çalıştırmak için konsole (uç birim) açarak aşağıdaki komutları giriniz:
cd /opt/ebyn
./bdp.sh

NOT: indirdiğiniz dizin muhtemelen Downloads dizini olacaktır. Bu dizini açarak F4 tuşuna basın ve pencerenin altında konsolu aktif ederek komutları girin. İşlemler sırasında sizden Parola isteyecektir. Konsolda yazılan parolalar gözükmez. Parolanızı yazın ve enter tuşuna basın.

Paylaş:

Pardus'ta XAMPP nasıl kurabilirim?

Öncelikle https://www.apachefriends.org/tr/download.html adresinden XAMPP ‘ı indirin. Yönetici hakları alarak indirdiğiniz dosyayı çalıştırıp, yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Örnek kurulum:
indirdiğiniz dosyaya chmod 755 xampp-linux-x64-5.6.30-0-installer.run komutu ile çalıştırma yetkisi vererek;
sudo ./xampp-linux-x64-5.6.30-0-installer.run

Apache sunucunun portunu değiştirmek için /opt/lampp/manager-linux-x64.run root yetkisi ile çalıştırılır. Manage Servers sekmesindeki listeden Apache web server seçilir ve Configure butonuna basılır. Açılan pencereden Port kutucuğundaki 80 değerini değiştirebilirsiniz.

XAMPP için izinleri ayarlamak için aşağıdaki komutları kullanınız;

sudo chown -R kullanıcıadınız:kullanıcıadınız /opt/lampp/htdocs

sudo nano /opt/lampp/etc/httpd.conf ile editörde açılan dosyafa Ctrl – W tuşu ile açılana arama kısmına User daemon yazarak bulunuz. daemon yazan kısmı silerek kullanıcıadınızı yazınız. Ctrl-O ile kaydedip CTRL-X ile editörü kapatınız.

sudo /opt/lampp/lampp start komutu ile servisi çalıştırabilirsiniz.

Servisleri görsel arayüzden kontrol ve konfigure etmek için /opt/lampp/ dizinine girerek aşağıdaki komut ile programı çalıştırabilirsiniz.
sudo ./manager-linux-x64.run

(Dosyalarımızı /opt/lampp/htdocs dizinine atmanız gerekiyor.)

Paylaş:

XFCE sürümünde masaüstünde disk bölümlerini bağlayan kısayollar oluşuyor. Bunları kaldırabilir miyim?

Masaüstüne sağ tıkladıktan sonra çıkan menüden Masaüstü Ayarları’na girin, Simgeler sekmesine tıklayın ve Çıkarılabilir Aygıtlar seçeneğindeki onayı kaldırın. Gözükmesini istediğiniz disk bölümleri masaüstüne klasör oluşturarak fstab dosyasına ekleyebiliriniz.

veya

sudo nano /etc/udev/rules.d/10-local.rules dosyasını oluşturup aşağıdaki satırı kopyalayın:

KERNEL=="sdaX",ENV{UDISKS_IGNORE}="1"

Altı çizili sdaX olarak yazan disk bölümü yerine hangi bölümün gizlenmesini istiyorsanız onu yazın.

Paylaş:

Pardus'ta bir CD veya USB diske video veya ISO nasıl yazabilirim?

Uygulamalar > Çoklu ortam bölümünden K3b programını ISO için kalıp yaz seçeneği ile kullanabilirsiniz. USB Belleğe ISO yazdırmak için ise Unetbootin kullanabilirsiniz.

Paylaş:

Açılışta kullanıcı girişi yapmadan önce NumLock tuşunu nasıl aktif edebilirim?

Uygulamalar > Ayarlar > Sistem Ayarları Donanım altında > Girdi Aygıtları > Klavye altında ayara erişebilirsiniz.

Paylaş:

"Çöp kutusunun kapasitesi doldu" hatasını nasıl çözebilirim?

Çöp kutusunun üzerinde sağ tıklayarak Çöp kutusunu yapılandır seçin. En büyük dosya sınırını koy onay kutusunu kaldırın.

Paylaş:

dat uzantılı videoları nasıl oynatabilirim?

smplayer uygulamasıyla .dat uzantılı videoları oynatabilirsiniz.

Paylaş:

Fatih Projesiyle gelen KYOCERA FS-3040MFP+ fotokopi makinesinin sürücüsünü nasıl kurabilirim?

Sürücü paketini https://cdn.kyostatics.net/dlc/eu/driver/all/kyoceralinuxpackages-20160420-upd-v3.-downloadcenteritem-Single-File.downloadcenteritem.tmp/KyoceraLinuxPac…UPD-V3.0.tar.gz adresinden indiriniz.

İndirdiğiniz KyoceraLinuxPackages-20160420-UPD-V3.0.tar.gz dosyası üzerinde farenizin sağ tuşuna basarak Çıkart > Arşivi buraya çıkart, Alt dizinleri,otomatik belirle seçiniz.

Arşivden dist isimli bir dizin çıkacaktır. dist/KyoceraLinuxPackages/EU/64bit/dizini içerisine giriniz..

(KDE arayüzü ise F4 ile ekranın alt kısmında uçbirim açınız, XFCE ise sağ tık > uçbirimi buraya aç seçiniz) uçbirim açınız ve aşağıdaki komut ile yazıcı sürücü dosyalarının sisteminize kopyalanmasını sağlayınız.

sudo dpkg -i kyodialog3.en.EU_0.5-0_amd64.deb (bu komuttan sonra kurulumda verdiğiniz yönetici parolasını isteyecektir, yazdığınız karakterler ekranda görüntülenmeyecektir. Yazıp Enter tuşuna basınız)

(Görsel kurulum gerçekleştirmek için; Apper yazılım yönetimi ya da Synaptic paket yöneticisi aracılığı ile sisteminize gdebi paketinin kurulması gerekmektedir. Daha sonra aynı dosya üzerinde sağ tık > birlikte aç > gdebi-gtk seçiniz.)

İşlem tamamlandıktan sonra;

sudo adduser kullanıcıadınız lpadmin

tarayıcınızda http://localhost:631/ adresine girerek CUPS aracılığı ile yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. (Aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz)

Yazıcınızın modelini seçtikten sonraki model seçme ekranında yazıcınızı seçebilir ya da gözat ile PPD dosyasını direkt olarak gösterebilirsiniz
(/usr/share/cups/model/kyocera/) altında Kyocera_FS-3040MFP+.ppd dosyası seçerek yükleme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Uygulamalar> Yardımcı Programlar> altında Kyocera Print Panel ile Kyocera Yazıcı paneline erişebilirsiniz.

Paylaş:

Pardus'ta dizüstü bilgisayar dokunmatik yüzeyini nasıl tıklanabilir yapabilirim?

Pardus 17.0, Kurumsal 5 ve Pardus 2013 işletim sistemlerinin hepsi için geçerlidir:

Komut satırına aşağıdaki komutu yazarak yapılandırma dosyasını açın (bu işlem yönetici parolası gerektirir):

$ sudo nano /usr/share/X11/xorg.conf.d/synaptics.conf

açılan editörde dosyanın en sonuna aşağıdaki ayarları hepsini kopyalayıp yapıştırın:

Section "InputClass"
Identifier "Touchpad" # required
MatchIsTouchpad "yes" # required
Driver "synaptics" # required
Option "MinSpeed" "0.5"
Option "MaxSpeed" "1.0"
Option "AccelFactor" "0.075"
Option "TapButton1" "1"
Option "TapButton2" "2" # multitouch
Option "TapButton3" "3" # multitouch
Option "VertTwoFingerScroll" "1" # multitouch
Option "HorizTwoFingerScroll" "1" # multitouch
Option "VertEdgeScroll" "1"
Option "CoastingSpeed" "8"
Option "CornerCoasting" "1"
Option "CircularScrolling" "1"
Option "CircScrollTrigger" "7"
Option "EdgeMotionUseAlways" "1"
Option "LBCornerButton" "8" # browser "back" btn
Option "RBCornerButton" "9" # browser "forward" btn
EndSection

Yapıştırma işleminden sonra “Ctrl+X” yapın, ardından “E” harfine basıp dosyayı kaydetmeyi onaylayın. Bilgisayarı yeniden başlattığınızda dokunmatik yüzeyde tıklama eylemi çalışacaktır.

Paylaş:

Pardus'a Google Chrome nasıl kurabilirim?

https://www.google.com/chrome/browser/desktop/ adresindeki Chrome ‘un indirme sayfasından güncel DEB paketini indirin.

Masaüstündeki Ev dizinine girp Downloads dizinine giriş yapın. F4 tuşuna basarak konsolu açın ve “sudo dpkg -i google…..deb” komutunu çalıştırın.
Komutta “google…deb” olarak yazılan; indirmiş olduğunuz Chrome’un deb dosyasının adı olacaktır.
Komutu yazdıktan sonra sizden parola girmeniz istenir. Konsolda yazılan parolalar gözükmez. Siz parolanızı yazıp enter tuşuna basınız.

Paylaş:

SWF dosyalarını Firefox'ta nasıl çalıştırabilirim?

Aşağıdaki komutları uçbirimde uyguladıktan sonra swf dosyaları başarılı bir şekilde çalışmaktadır. İkinci komutun işlemi biraz uzun sürebilir, işlem bittikten sonra firefox’u kapatıp tekrar açınız. Dosyalarınızı birlikte aç > firefox ile açınız.

sudo sed -i ‘s/vnd.adobe.flash.movie/x-shockwave-flash/’ /usr/share/mime/packages/freedesktop.org.xml

sudo update-mime-database /usr/share/mime

Paylaş:

LibreOffice'in en güncel sürümünü nasıl edinebilirim?

Yeni sürümü yüklemeden önce Synaptic paket yükleyicisi aracılığıyla ya da konsoldan sudo apt-get remove libreoffice* komutu ile eski sürümü kaldırabilirsiniz.

LibreOffice sitesinden deb dosyalarını indiriniz. Ana kurulum dosyası, Çevrilmiş Kullanıcı Arayüzü ve Çevrimdışı Kullanım için Yardım dosyaları ayrı ayrı bulunmaktadır. 3 dosyayı da indirmenizi tavsiye ederim. Bu dosyaları çift tıklayarak kurabilirsiniz.(uçbirimden kurmak için .deb dosyasını indirdiğiniz dizinde F4 tuşuna basarak aşağıda açılacak uçbirime sudo dpkg -i dosyaadı.deb yada sudo dpkg -i *.deb komutu ile kurabilirsiniz)

Paylaş:

LibreOffice ile ilgili çözümlenmiş sorulara nasıl ulaşabilir veya soru sorabilirim?

LibreOffice’in Türkçe dilde yardım platformuna https://ask.libreoffice.org/tr/questions/ adresinden ulaşıp, soru ve sorunlarınıza yanıt arayabilir veya yeni bir soru sorabilirsiniz. Ayrıca, Pardus forumunda çözümlenmiş sorulara http://www.pardus.org.tr/forum/search?q=in%3Asolved adresinden ulaşabilirsiniz.

Paylaş:

LibreOffice Writer'da numaralandırılmış sayfalar kullandığımda sayfa numaralarının nasıl görüneceğini nereden belirleyebilirim?

Biçim menüsünden “Sayfa…”ya tıklayın ve açılan “Sayfa Biçemi” iletişim penceresinde “Sayfa” sekmesine gidin. Burada “Sayfa Düzeni Ayarları” altında “Biçim:” etiketli açılır kutudan istediğiniz görünümü seçebilirsiniz.

Paylaş:

Pardus'ta daha önce çözülmüş sorunların çözümlerine nasıl ulaşabilirim?

Pardus forumunda kullanıcılarımız ve destek personelimiz tarafından çözümlenmiş soru ve cevaplara şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: http://www.pardus.org.tr/forum/search?q=in:solved

Paylaş:

Açık kaynak nedir?

Açık kaynak bir bilgisayar yazılımının makina diline dönüştürülüp kullanımından önceki, programcılar tarafından okunur, anlaşılır, yeni amaçlara uygun değiştirilebilir halinin gizli tutulmayıp, açık halinde kamuyla paylaşılıyor olmasına verilen isimdir.

Daha fazla bilgi için buraya tıklayarak Vikipedi sayfasına göz atabilirsiniz.

Paylaş:

Linux nedir?

Linux, İnternet üzerinde ilgili ve meraklı birçok kişi tarafından ortak olarak geliştirilmekte olan ve başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak üzere birçok platformda çalışabilen ve herhangi bir maliyeti olmayan bir işletim sistemidir.

Daha fazla bilgi için buraya tıklayarak Vikipedi sayfasına göz atabilirsiniz.

Paylaş:

Özgür yazılım nedir?

Özgür yazılım (İngilizcesi free software), kullanıcısına çalıştırma, kopyalama, dağıtma, inceleme, değiştirme ve geliştirme özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Özgür yazılım ile kastedilen özgürlük, yazılımın kullanım hakları ile ilgilidir, ekonomik boyutu ile değil. Özgür yazılımlar çoğunlukla ücretsiz olsalar da ücretsiz olmak zorunda değildirler. İngilizce sözlükler “free” kelimesi için yirmiye yakın anlam sıralar. Bunlardan sadece bir tanesi “bedava” iken geri kalanları özgürlük ve sınırlamaların olmaması (freedom) kavramlarına atıfta bulunur.
Daha fazla bilgi için Vikipedi sayfasındaki ilgili makale ve bağlantılar okunabilir.

Paylaş:

Her açık kaynak yazılım özgür yazılım mıdır?

Bir yazılımın açık kaynaklı yazılım olması, özgür yazılım olması veya özgür lisanslanmış olması anlamına gelmez. FSF (tr. Özgür Yazılım Vakfı) tanımına göre özgür yazılım, aşağıdaki dört özgürlüğü sağlayan yazılımdır:

  • Herhangi bir amaç için yazılımı çalıştırma özgürlüğü (0 numaralı özgürlük).
  • Her ne istiyorsanız onu yaptırmak için programın nasıl çalıştığını ögrenmek ve onu değiştirme özgürlüğü (1 numaralı özgürlük). Yazılımın kaynak koduna ulaşmak, bu iş için önkoşuldur.
  • Kopyaları dağıtma özgürlüğü. Böylece komşunuza yardım edebilirsiniz (2 numaralı özgürlük).
  • Tüm toplumun yarar sağlayabileceği şekilde programı geliştirme ve geliştirdiklerinizi (ve genel olarak değiştirilmiş sürümlerini) yayınlama özgürlüğü (3 numaralı özgürlük). Kaynak koduna erişmek, bunun için bir önkoşuldur.

Bir program, eğer kullanıcıları bu özgürlüklere sahipse özgür yazılımdır.

Detaylı bilgi için: GNU Özgür Yazılım Tanımı

Paylaş:

Linux dağıtımı nedir?

Bir Linux dağıtımı (kısaca dağıtım); Linux çekirdeği, GNU araçları ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturularak tam teşekküllü bir işletim sistemi haline gelen uygulamalar bütününü ifade eder.

Daha fazla bilgi için buraya tıklayarak Vikipedi sayfasına göz atabilirsiniz.

Paylaş:

Açık kaynak yazılımlar nasıl lisanslanır?

Açık kaynak yazılımların lisanslamaları çeşitlilik göstermekte olup, en popüler kullanılan lisanslar GPL (GNU Genel Kamu Lisansı) ve LGPL (GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı) olmaktadır. GPL lisansı ile özet olarak kullanıcılara tanımlanan “dört özgürlük” şu şekildedir:

  • Özgürlük 0: Programı sınırsız kullanma özgürlüğü.
  • Özgürlük 1: Programın nasıl çalıştığını inceleme ve amaçlara uygun değiştirme özgürlüğü.
  • Özgürlük 2: Programın kopyalarını sınırsız dağıtma özgürlüğü.
  • Özgürlük 3: Programın değiştirilmiş halini dağıtma özgürlüğü

 

Paylaş:

Pardus nedir?

Pardus, TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımı ve açık kaynak yaygınlaştırma projesidir.

Paylaş:

Pardus Debian tabanlı mıdır?

Evet, Pardus birçok GNU/Linux dağıtımı gibi Debian tabanlıdır. Örneğin Ubuntu, Mint, Deepin gibi çok kullanılan Linux dağıtımları Debian tabanlıdır. Debian tabanlı tüm dağıtımların listelerine <a href=”https://www.debian.org/misc/children-distros”>https://www.debian.org/misc/children-distros</a> adresinden veya <a href=”https://distrowatch.com/search.php?basedon=Debian”>https://distrowatch.com/search.php?basedon=Debian</a> adresinden erişilebilir. Tüm bu sistemler Debian paket altyapısını kullanmaktadırlar. Ayrıca debian tabanlı olsun veya olmasın tüm dağıtımlar ortak olarak <a href=”https://tr.wikipedia.org/wiki/Linux_%C3%A7ekirde%C4%9Fi”>Linux çekirdeği</a> içermektedir.

Debian hakkında daha fazla bilgi almak için: <a href=”https://www.debian.org/”>https://www.debian.org/</a>

Paylaş:

Pardus'un diğer dağıtımlardan farkı nedir?

Pardus, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından, öncelikle kamu kurumlarının ihtiyaç ve öncelikleri göz önüne alınarak, geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımıdır. Pardus GNU/Linux dağıtımı, yine aynı isimdeki Pardus ekosisteminin işletim sistemi bileşenidir. Diğer bileşenler genel olarak Pardus alt projeleri olarak anılabilir ve projeler sayfasından detaylı olarak incelenebilirler.

Teknik açıdan incelendiğinde, Pardus’un diğer dağıtımlardan paket seçimi ve özelleştirmeler dışında bir farkı yoktur ancak; nihai ürün ve kullanışlılık açısından bakıldığında Türkçe konusunda diğer dağıtımlardan daha ileride, Pardus alt projeleri ve kullanıcıların ihtiyaç duyabileceği diğer paketleri de içeren, Türkiye içerisinde ve özellikle kamu kurumlarında daha rahat kullanılabilecek şekilde özelleştirilmiş ve Türkiye’deki kullanıcı alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına daha uygun bir dağıtımdır.

Paylaş:

Pardus neden Debian tabanlı olarak geliştirilmeye devam etmektedir?

Pardus’un Debian tabanlı olarak geliştirilmesinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Müşteri isteği: Pardus Projesi TÜBİTAK ULAKBİM bünyesine taşındığında Debian tabanlı bir dağıtım olarak devam etmesi yönünde bazı kamu kurumlarından istekler gelmiştir. Bu istekler ve isterler doğrultusunda Pardus Debian tabanına geçiş yapmıştır.
  • Güncel teknolojiler ile eşzamanlı ve eşgüdümlü olabilme yeteneği: Pisi paket sistemini kullanan Pardus, ilk geliştirildiğinde GNU/Linux dünyasına bir çok yenilik getirmiş ve bir çok şeyin daha iyi yapılabileceğini dünyaya göstermiştir ancak; açık kaynak yazılımın doğası gereği bu geliştirmeler diğer projeler tarafından incelenmiş ve muadilleri de eşlenik sistemlere (örn: apt, sysV ve ağ yönetimi) de yansıtılmış ve Pisi temelli Pardus bu alanda görevini fazlası ile yerine getirmiştir. Dünyadaki gelişmeler ve Pardus’un Debian tabanlı olmasının sağladığı avantajları nedir? sorusunda da belirtilen maddeler de göz önünde alındığında, dünya açık kaynak geliştirme camiası ile daha entegre ve eşgüdüm içerisinde bir Pardus hem ülkemizin yazılım geliştirme hem de teknoloji üretme konusunda yeteneklerini arttırmaktadır.
Paylaş:

Pardus'un Debian tabanlı olmasının sağladığı avantajlar nelerdir?

Pardus’un Debian tabanlı olmasının sağladığı avantajlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Geniş paket seçimi: Debian paket deposunda 80.000 den fazla paket bulunmaktadır. Bu paketler Pardus tarafından da kullanılmakta ve kullanıcılara rahatça kurup kullanabilecekleri son derece geniş bir yazılım kataloğu sunmaktadır.
  • Güvenilirlik ve güvenlik: Debian yıllar içerisinde güvenlik ve güvenilirlik konusunda kendisini kanıtlamıştır. Yeterince güvenilir olmadan sürüm çıkartmama ve güvenlik sorunlarını 24 saat içerisinde çözen bir ekibe sahip olması gibi diğer GNU/Linux dağıtımlarından ayıran belirgin bazı özelliklere sahiptir. Özellikle sunucu dünyasında Debian “kur, ayarla ve unut” şeklinde kullanılabilmesi ile ünlenmiştir.
  • Uluslararası teknolojiler ile eşzaman ve eşgüdüm olanağı: Açık ve özgür yazılım topluluklar tarafından geliştirilmekte, fikir ve teknolojiler paylaşılıp beraber geliştirildikçe daha sağlıklı ve yetenekli olmaktadır. Dünyanın en yaygın ve en büyük dağıtımlarından biri ile beraber çalışmak ve geliştirme yapmak, Pardus’u hem teknoloji hem de yetenekler açısından dünya ile eşdeğer bir konumda tutmakta, hem de Pardus’un geliştirdikleri ile Linux dünyasına geri katkı yapabilmesinin önünü açmaktadır.
  • Yetenekli geliştirme araçları ve paket yönetim sistemi: Debian tarafından geliştirilmiş olan .deb paket yapısı şu anda dünya üzerindeki en gelişmiş yazılım paketleme ve dağıtım sistemlerinden bir tanesidir ve sistem üzerinde çalışacak yazılımların geliştirilmesini ve dağıtılmasını oldukça kolaylaştırmaktadır. Bu yazılım ve paket ekosisteminin etrafında bulunan diğer geliştirme araçları da Debian ve GNU/Linux üzerinde yazılım geliştirme ve paketleme süreçlerini oldukça kısaltmaktadır. Bir önceki madde ile birleştirildiğinde bu herkes için daha kaliteli bir dağıtımın daha kolay üretilebileceği anlamına gelmektedir.
Paylaş:

Pardus öğrenmek için ne yapmalıyım?

Eğitim ve konferans duyurularımızı takip edebilir, kurum yetkilisi iseniz kurumunuz için eğitim başvurusu yapabilir, eğitim belgelerimizi inceleyebilir ve forumumuza katılabilirsiniz.

Paylaş:

Pardus Sertifikasyon nedir?

Pardus/Linux alanında yetkilendirilmeyi isteyen isteklinin bilgi, beceri ve deneyimini ölçen ve TSE tarafından kişinin belirlenen düzeyde akreditesini sağlayan standartları belirlemektedir. Pardus Kullanıcı Düzey 1 (PK1), Pardus Kullanıcı Düzey 2 (PK2), Pardus Eğitmen (PKE), Pardus Sistem Yöneticisi 1 (PSY1), Pardus Sistem Yöneticisi 2 (PSY2) olmak üzere beş farklı seviyede yetkilendirmeyi kapsamaktadır. PK1, PK2 ve PSY1 yetkilendirmesi için teorik sınav; PK2 ve PSY2 için ise teorik sınav ve pratik uygulama yaptırılmaktadır. Sınavlar TSE’nin belirleyeceği tarihlerde gerçekleştirilmekte olup, ayrıntılı bilgiye TSE‘den ulaşılabilmektedir.

Paylaş:

Pardus öğrenmek için eğitim almak istiyorum, nereden alabilirim?

Eğitim sayfamızdan gerekli bilgileri alabilir ve kurumunuz adına başvuru yapabilirsiniz.

Paylaş:

Mevcut işletim sistemimi silmeden Pardus'u deneyebilir miyim?

Pardus ‘u ikinci bir işletim sistemi olarak, mevcut işletim sisteminizin yanına kurabilirsiniz. Bu şekilde kurulum yapıldığında bilgisayar açılışında size hangi işletim sistemi ile devam etmek istediğiniz sorulacaktır. Kurulumla ilgili destek almak için forumlarımızı kullanabilirsiniz.

Paylaş:

Pardus ücretli midir?

Pardus tamamen ücretsizdir. Pardus’u Sürümler sayfamızdan edinebilirsiniz.

Paylaş:

Pardus geliştirilmeye devam edecek mi?

Pardus’un geliştirilmesine TÜBİTAK tarafından devam edilmektedir.

Paylaş:

Kurum olarak Pardus'a geçmek istiyoruz, nereden başlamalıyız?

Pardus dönüşümü ile ilgili daha fazla bilgi almak ve başvuru yapmak için Dönüşüm sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Paylaş:

Pardus kurumsal çözüm ortağı olmak istiyoruz, ne yapmalıyız?

Pardus çözüm ortaklığı için iletişim formumuzu kullanarak bize ulaşabilirsiniz.

Paylaş:

Pardus konusunda teknik destek almak istiyoruz, nereye başvurmalıyız?

Pardus konusunda teknik destek almak için 444 5 773 numaralı telefondan çağrı merkezimize ulaşabilir, forumlarımızda diğer kullanıcılarımıza da danışabilirsiniz.

Paylaş:

Linux üzerinde Sistem Yönetimi için belgeleri nereden okuyabilirim?

http://www.belgeler.org/howto/howtos.html ve http://www.belgeler.org/lis/archive-tlkg-lis-5.html bağlantılarından Türkçe dilde Linux üzerinde sistem yönetimine dair belgelere ulaşabilirsiniz.

Pardus forumunda, http://www.pardus.org.tr/forum/c/yazilim/sunucular-sanallastirma kategorisi altında sistem yönetimi ile ilgili başlıklar bulunmaktadır.

Paylaş:

Pardus sistem yönetimi konusunda kendimi nasıl geliştirebilirim?

http://www.pardus.org.tr/belgeler/ bağlantısını takip edip, LPI kitabını ve ileri seviye eğitim slaytımızı inceleyebilirsiniz.

Paylaş:

Pardus'ta günlük kayıtları hangi konumda tutulmaktadır?

Günlük kayıtlarına /var/log/ dizini altında ulaşabilirsiniz.

Paylaş:

Pardus'ta daha önce çözülmüş sorunların çözümlerine nasıl ulaşabilirim?

Pardus forumunda kullanıcılarımız ve destek personelimiz tarafından çözümlenmiş soru ve cevaplara şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: http://www.pardus.org.tr/forum/search?q=in:solved

Paylaş:

Pardus'ta XAMPP nasıl kurabilirim?

Öncelikle https://www.apachefriends.org/tr/download.html adresinden XAMPP ‘ı indirin. Yönetici hakları alarak indirdiğiniz dosyayı çalıştırıp, yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Örnek kurulum:
indirdiğiniz dosyaya chmod 755 xampp-linux-x64-5.6.30-0-installer.run komutu ile çalıştırma yetkisi vererek;
sudo ./xampp-linux-x64-5.6.30-0-installer.run

Apache sunucunun portunu değiştirmek için /opt/lampp/manager-linux-x64.run root yetkisi ile çalıştırılır. Manage Servers sekmesindeki listeden Apache web server seçilir ve Configure butonuna basılır. Açılan pencereden Port kutucuğundaki 80 değerini değiştirebilirsiniz.

XAMPP için izinleri ayarlamak için aşağıdaki komutları kullanınız;

sudo chown -R kullanıcıadınız:kullanıcıadınız /opt/lampp/htdocs

sudo nano /opt/lampp/etc/httpd.conf ile editörde açılan dosyafa Ctrl – W tuşu ile açılana arama kısmına User daemon yazarak bulunuz. daemon yazan kısmı silerek kullanıcıadınızı yazınız. Ctrl-O ile kaydedip CTRL-X ile editörü kapatınız.

sudo /opt/lampp/lampp start komutu ile servisi çalıştırabilirsiniz.

Servisleri görsel arayüzden kontrol ve konfigure etmek için /opt/lampp/ dizinine girerek aşağıdaki komut ile programı çalıştırabilirsiniz.
sudo ./manager-linux-x64.run

(Dosyalarımızı /opt/lampp/htdocs dizinine atmanız gerekiyor.)

Paylaş:
Paylaş: