Pardus Bülten - Sayı 5
Pardus web bültenleriyle, Pardus ve açık kaynak ekosisteminden en yeni haberleri her ay düzenli olarak takip edebileceksiniz. Bu e-postayı Pardus forum, kullanıcı listeleri ve TÜBİTAK ile ilgili çeşitli projelerde iletişim halinde olduğunuz için alıyorsunuz.
 
 
Samsun'da Genç Pardusçular Yetişiyor!
Bu yıl 3.'sü düzenlenen Samsun Pardus ve Açık Kaynak Günleri'nde yerli işletim sistemi Pardus 160 lise öğrencisine daha tanıtıldı. 

3. Samsun Pardus ve Açık Kaynak Günleri 11-14 Mayıs 2022'de İlkadım Gençlik Merkezi'nde gerçekleştirildi. TÜBİTAK ULAKBİM Pardus Projesi sponsorluğunda Samsun İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Samsun Anadolu Lisesi Bilişim öğretmenlerinin destekleriyle gerçekleştirilen Pardus ve Açık Kaynak günlerinde, il genelinden özgür yazılım ve bilişim konularıyla ilgili ve derslerinde başarılı 160 lise öğrencisi 3 gün boyunca Linux Sistem Yönetimi eğitimi aldı. Pardus ve açık kaynak teknolojiler ile ilgili eğitimlerden üç yılda 500'e yakın öğrenci faydalandı. 

3. Samsun Pardus ve Açık Kaynak Günleri ile ilgili TRT haberini linkten https://www.youtube.com/watch?v=BwRW9OEKKaE izleyebilirsiniz.
 
 
Docker Desktop'a Linux Desteği Geldi
Konteynerleştirme olarak da bilinen işletim sistemi seviyesinde sanallaştırma yapmayı sağlayan bir yazılım olan Docker'ın masaüstü arayüzü Docker Desktop, Linux sürümünü yayımladı! 

Geliştirici ekipten Chris McLellan yaptığı duyuruda 'Linux masaüstü ortamlarını kullanan geliştiricilere, şu anda macOS ve Windows'ta bulunan Docker Desktop deneyiminin tam olarak aynısını sağlayan Linux için Docker Desktop'ın genel kullanıma sunulduğunu duyurmaktan heyecan duyuyoruz.' diyerek Docker'ın Linux topluluğunda büyük bir heyecan oluşturdu.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayın.
 
 
Pardus, Oyun Geliştirmeye İlgi Duyan Gençlerle Kütahya Game Jam'de Buluştu!
Kütahya Game Jam, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Topluluğu öğrencilerinin ortak çalışmasıyla 13-15 Mayıs 2022 tarihleri arasında Dumlupınar Üniversitesi Bahar Şenliği kapsamında gerçekleştirildi. Her yaştan oyun meraklısının ilgisini çeken etkinlikte gençler birlikte çalışarak kendilerini geliştirme fırsatı buldu.

Pardus iş ortağı Kuvarssoft'un altın sponsor olduğu ve Pardus standı açtığı Kütahya Game Jam etkinliğinde, Pardus ve özgür yazılımların esnek olanakları hakkında bilgiler paylaşıldı. Kütahya Game Jam'de dijital oyunlar ve masa oyunları kategorilerinin yanı sıra oyun karakterlerinin gençler tarafından canlandırıldığı Cosplay kategorisinde de yarışmalar düzenlendi.
 
 
System76, Linux Dizüstü Bilgisayarlar için HP ile İşbirliği Yapıyor
Linux uyumlu bilgisayar ve donanım üreticisi System76 ve HP, geliştiricileri hedefleyen ve Ubuntu tabanlı Pop!_OS Linux dağıtımı ön yüklü olarak gelen HP Dev One Linux destekli dizüstü bilgisayarı ön siparişe açtı.

Mayıs ayında tanıtılan HP Dev One dizüstü bilgisayar, Linux'ta çalışmak isteyen her türden geliştiriciye birinci sınıf bir dizüstü bilgisayar sağlama hedefiyle yola çıkıyor.

HP Dev One'ı merak ediyorsanız haberimize göz atın.
 
 
Pardus, Verimlilik ve Teknoloji Fuarındaydı
Bu yıl 4.'sü düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda Pardus, son teknoloji çözümlerini tanıttı.

Bu yıl 'Gelecek için Teknolojiler' teması ile gerçekleşen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı, 18-21 Mayıs 2022 tarihleri arasında Ankara ATO Congresium Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Fuarda TÜBİTAK standında yer alan Pardus Projesi, ETAP yüklü etkileşimli tahta ve Pardus deneyimini yaşatan bilgisayarlarla donatıldı. Pardus standında katılımcılar, modern eğitimde gelinen noktayı ETAP yüklü etkileşimli tahtalarda deneyimleme fırsatı buldu. 

Pardus Projesi, kamuda açık kaynak/özgür yazılımların yaygınlaştırılması hedefiyle ilerlemeye devam ediyor.

Pardus Projesi çatısı altında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yaygın biçimde kullanılarak modern eğitim ihtiyaçlarına çözüm olan ETAP (Etkileşimli Tahta Arayüzü Projesi), kamu kurum ve kuruluşlarının olmazsa olmaz gerekliliklerini karşılayan Ahtapot (Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi), platform bağımsız çalışabilen Engerek (Kimlik Yönetim Sistemi) ve Liderahenk (Merkezi Yönetim Sistemi) gibi alt projeler iş dünyasının hizmetine sunuluyor. Pardus ve geliştirilen alt projeleri, Diyanet İşleri Başkanlığından Sağlık Bakanlığı Kamu Hastanelerine, İSKİ'den Milli Eğitim Bakanlığına birçok kamu kurumunda kullanılıyor.
 
 
Topluluk Portalımız Görüşlerinizle Gelişiyor!
Pardus Gönüllüleri Topluluk Portalımızın yayın hayatına başladığı 24.01.2022 gününden beri, portalımızı sizlerin görüşleri ile zenginleştiriyoruz. Anketlerimiz bölümünü sizlerin görüşlerini almak için oluşturduk. Bugüne dek gerçekleştirdiğimiz anketlerimiz ile Pardus eğitim videolarında ilk olarak Pardus Kullanımının Temelleri eğitimini görmek istediğinizi, yarışma olarak Çeviri/Yerelleştirme Maratonu ile ETAP Etkileşimli Tahta Arayüzü için Uygulama Geliştirme Yarışması'nı öncelikli olarak tercih ettiğinizi öğrendik. Yine anketlerimiz yoluyla sizlere Pardus.org.tr ana sayfasında en çok neyi görmek istediğinizi sorduk. Anketlerimiz aracılığıyla her konudaki görüşlerinizi alarak ilerlemeye devam ediyoruz. Henüz katılmadıysanız anketlerimize katılmayı unutmayın. Fikirleriniz bizim çok için değerli. 

Anketlerimize katılmak için: https://gonullu.pardus.org.tr/anketler/
 
 
Pardus ETAP ile Eğitim Teknolojilerinde Liderliği Hedefliyor
Tarsus Turkey tarafından bu yıl 3.'sü düzenlenen GESS Türkiye Eğitim Teknolojileri ve Çözümleri Fuarı 26-28 Mayıs 2022 tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi. TÜBİTAK ULAKBİM Pardus Projesi fuara ETAP (Etkileşimli Tahta Arayüzü Projesi) ile katıldı. 

Dünyadan ve ülkemizden eğitim teknolojileri alanındaki gelişmeleri takip etmek üzere gelen birçok ziyaretçi, açık kaynak bir dağıtım olan Pardus'u ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü önderliğinde ülkemizde 110 bini aşkın etkileşimli tahtada kullanılarak özelleştirilmiş arayüzü ile öğrencilere ve öğretmenlere kolaylık sağlayan ETAP'ı inceledi.
 
 
Adını Anadolu parsından alan PARDUS, Debian GNU/Linux temelli, özgür ve Açık Kaynak kodlu bir işletim sistemidir. İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilebilmekte ve kurulabilmektedir.
 
bilgi@pardus.org.tr
444 5 773
TÜBİTAK Ek Hizmet Binası Yüzüncüyıl,
İşçi Blokları Mah. Muhsin Yazıcıoğlu cad.
No: 51/C 06530 Çankaya/Ankara