Pardus Bülten - Sayı 4
Pardus web bültenleriyle, Pardus ve açık kaynak ekosisteminden en yeni haberleri her ay düzenli olarak takip edebileceksiniz. Bu e-postayı Pardus forum, kullanıcı listeleri ve TÜBİTAK ile ilgili çeşitli projelerde iletişim halinde olduğunuz için alıyorsunuz.
 
 
Pardus 21'in son sürümünü incele, Öneride Bulun, Hatayı Bul, Ödülü Kap!
Teknofest kapsamında bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek Pardus 21 Hata Yakalama ve Öneri Yarışması başlıyor. Talepler 25 Şubat - 3 Haziran 2022 tarihleri arasında toplanacak. Yeni sürüm Pardus 21.2 üzerinde hata yakalama ve öneri katkısı alınması hedefiyle gerçekleştirilen yarışma; tüm öğrencilere açık olacak. Yarışmaya katılım bireysel olarak gerçekleştirilecek. Yarışma kapsamında her katılımcı en fazla 10 talep gönderilebilecek. Aynı katılımcı tarafından gönderilen taleplerden en az 2 tanesinin öneri olması gerekiyor. Her katılımcının gönderdiği tüm talepler arasından en yüksek puan alan 3 hata /öneri değerlendirmeye alınacak. 

Detaylı Bilgi: https://gonullu.pardus.org.tr/pardus-21in-son-surumunu-incele-oneride-bulun-hatayi-bul-odulu-kap/
 
 
Pardus Gönüllüleri Topluluk Portalı Açıldı!
Türkiye'de özgür yazılım ve Pardus kullanımını yaygınlaştırmayı hedefleyen yeni topluluk portalımız yayında!

Kamuda açık kaynak kullanımını yaygınlaştırma, Pardus kullanımını artırma ve ülkemizdeki tüm açık kaynak ve Pardus topluluklarını bir araya getirmek üzere hazırlanan topluluk portalı gonullu.pardus.org.tr Pardusseverlerin hizmetinde!

Detaylı Bilgi: https://gonullu.pardus.org.tr/pardus-gonulluleri-topluluk-portali-acildi/
 
 
LibreOffice 7.3 Yayınlandı. İşte Yenilikler!
Document Foundation, 2 Şubat 2022 tarihinde bu güçlü, özgür, açık kaynaklı, platformlar arası ve yaygın olarak kullanılan ofis paketi yazılımının en son kararlı sürümü olarak LibreOffice 7.3 sürümünün genel kullanıma sunulduğunu duyurdu.

LibreOffice 7.x serisindeki önceki güncellemelerde olduğu gibi, LibreOffice 7.3 sürümü, Microsoft Office'ten LibreOffice'e geçişi kolaylaştırmak amacıyla MS Office paketindeki sahipli belge türleriyle birlikte çalışabilirliğini daha da geliştirdi.

Öne çıkan özellikler arasında; Microsoft Office belgeleriyle birlikte çalışabilirlik üzerinde olumlu bir etkisi olan, içe ve dışa aktarma filtrelerini iyileştirmelerin yanı sıra, tablo ve metin taşındığında değişiklik takibinin ele alınması, 200'den fazla sayfalı büyük DOCX ve XLSX/XLSM dosyalarının daha hızlı açılması, bazı karmaşık belgelerin iyileştirilmiş işleme hızı yer alıyor.

Detaylı Bilgi: https://gonullu.pardus.org.tr/libreoffice-7-3-yayinlandi-iste-yenilikler/
 
 
Blender 3.0 Yayınlandı!
Blender Vakfı'nın özgür yazılım camiasının katkısıyla geliştirdiği modelleme ve canlandırma yazılımı Blender'ın 3.0 sürümü yayınlandı.

Eğer üç boyutlu tasarıma meraklı biriyseniz, Blender'ın adını mutlaka duymuşsunuzdur. Son yıllarda -başta bağımsız oyun sektöründe olmak üzere- birçok alanda kullanılan ve özgür bir yazılım olmasıyla alternatiflerinden de bir farkı olan Blender'ın yakın zamanda yeni 3.0 sürümü duyuruldu. Blender'ın son sürümünü Pardus Yazılım Merkezi'nden kurabilirsiniz.

Detaylı bilgi için: https://gonullu.pardus.org.tr/blender-3-0-yayinlandi/
 
 
Liderahenk, Artık SambaBox ile Entegre Çalışabiliyor!
TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen merkezi yönetim sistemi Liderahenk artık kurumsal dizin SambaBox ile entegre bir şekilde çalışabiliyor. Böylelikle kurumların en önemli bileşenlerinden olan dizin yönetimi açık kaynak kod tabanlı SambaBox ile çözülürken, uç bilgisayar yönetimi açık kaynak Liderahenk ile çok daha kolay bir şekilde yapılabiliyor. Bu işbirliğiyle aynı zamanda Samba teknolojisinde farklı platformdaki uç birimlerin de yönetimi konusunda çıkmakta olan yeniliklerin Liderahenk'e kazandırılması konusunda ortak çalışmalar yapılması planlanıyor.

Detaylı Bilgi: https://gonullu.pardus.org.tr/liderahenk-artik-sambabox-ile-entegre-bir-sekilde-calisabiliyor/
 
 
ETAP ile 102 Binden Fazla Sınıfta Etkileşimli Eğitim
TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen ve eğitim kurumlarında kullanılmakta olan etkileşimli tahtalara özel olarak tasarlanan ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile tüm yurtta öğretmen ve öğrencilerin daha etkili eğitim hizmetlerine erişimini sağlayan ETAP kullanımı her geçen gün artıyor. Bugün 108.636 etkileşimli tahtada kullanılan ve her geçen gün sayısı artan ETAP'ın okullarımızdaki güncel kullanım sayısını http://tahta.etap.org.tr adresinden anlık olarak takip edebilirsiniz.

Detaylı Bilgi: https://gonullu.pardus.org.tr/etap-ile-102-binden-fazla-sinifta-etkilesimli-tahta/
 
 
Adını Anadolu parsından alan PARDUS, Debian GNU/Linux temelli, özgür ve Açık Kaynak kodlu bir işletim sistemidir. İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilebilmekte ve kurulabilmektedir.
 
bilgi@pardus.org.tr
444 5 773
TÜBİTAK Ek Hizmet Binası Yüzüncüyıl,
İşçi Blokları Mah. Muhsin Yazıcıoğlu cad.
No: 51/C 06530 Çankaya/Ankara