TÜBİTAK ULAKBİM

Mustafa Kemal Mahallesi
2151. Cadde No: 154
06510 Çankaya/ANKARA

http://www.ulakbim.gov.tr

 

Contact Info
198 West 21th Street, Suite 721
New York, NY 10010
youremail@yourdomain.com
+88 (0) 101 0000 000
Follow Us
 . Haberler  . Bankacılık Sektöründe Bir Açık Kaynak Başarı Öyküsü: Ziraat Katılım Bankası A.Ş.

Bankacılık Sektöründe Bir Açık Kaynak Başarı Öyküsü: Ziraat Katılım Bankası A.Ş.

Ziraat Katılım Bankası tüm istemcileriyle Pardus ve açık kaynak dönüşümünü tamamlayan ilk finans kuruluşu oldu.

TÜBİTAK ULAKBİM’in kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içerisinde yürüttüğü Pardus ve açık kaynak kodlu yazılım dönüşümü çalışmaları meyvelerini vermeye devam ediyor. Kamu, savunma, sağlık ve eğitim sektörlerindeki kurumlarla yapılan Pardus ve açık kaynak kodlu yazılım dönüşümü iş birlikleri başarılı sonuçları ile hem kurumlarımıza hem ülkemize kıymetli katkılarda bulunuyor. Bir süredir bu önemli sektörlerde faaliyet gösteren kurumlar arasında bankacılık sektöründe faaliyet gösteren Ziraat Katılım Bankası da yer alıyor. 2019 yılından bu yana Ziraat Katılım Bankası ile gerçekleştirilen iş birlikleri neticesinde Pardus ve açık kaynak kodlu yazılım dönüşümünde ciddi yol katedildi. Ziraat Katılım Bankası bünyesinde gerçekleştirilen bu çalışmalarla ilgili olarak 24 Haziran Cuma günü İstanbul’da tanıtım lansmanı gerçekleştirildi.

Pardus ve açık kaynak kodlu yazılım dönüşümü vizyonunu hayata geçiren Bilgi Teknolojileri ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mehmet Said GÜL’ ün açılış konuşmasıyla başlayan program Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa VARANK’ın Pardus ve açık kaynak kodlu yazılımların yaygınlaştırılmasına yönelik konuşmaları ile tamamlandı.

Önce Açık Kaynak Dönüşüm Stratejisi Ortaya Kondu

Ziraat Katılım Bilgi Teknolojileri ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Said Gül kademeli açık kaynak kodlu sistemlere geçiş stratejisini şöyle açıkladı: “Yeni kurulacak sistemlerde önceliği açık kaynak sistemlere verdik. Halen kullandığımız sistemlerde ise lisans yenileme tarihini beklerken açık kaynak alternatiflerini araştırdık. Bu sürede paralelde, seçtiğimiz açık kaynak programı kurarak denedik ve çok daha geniş lisanslama seçenekleri ile açık kaynağın ihtiyaçlarımızı cevapladığını gördük.

2.5 Milyon Dolar Tasarruf

2017’de başlatılan kademeli Pardus ve açık kaynak dönüşümü projesi ile bir yılın sonunda ilk uygulamanın açık kaynağa dönüşümü ile birlikte Ziraat Katılım’ın tasarruf miktarı 1,5 milyon Dolar oldu. Bunun üzerine 2018 yılında bankacılık paketi ve çevresel sistemler için açık kaynak arayışını hızlandıran Ziraat Katılım, dönüşüm sürecinde özel bir eğitim portalı kurarak sağlıklı bir dönüşümü hedefledi. 2019’da ilk şube geçişini yapan Ziraat Katılım, kritik olmayan sistemlerden başlayarak sunucu sanallaştırmalarında da açık kaynak çözümleri devreye aldı. Çevresel sistemlerde kamera sistemleri gibi yan sistemleri de açık kaynağa dönüştüren Ziraat Katılım, BT bütçesindeki tasarrufunu %20’nin üzerine taşıdı.

Tüm bu dönüşüm projesinin TÜBİTAK ULAKBİM Pardus Projesi başta olmak üzere birçok çözüm ortağı firma ile birlikte çok sıkı çalışarak gerçekleştirildiği ve bu şekilde her alanda farklı uzman ekiplerle çalışarak açık kaynak ekosistemine de katkıda bulunulduğu vurgulandı.

Açık Kaynak ve Yerli Teknoloji Vizyonu

Ziraat Katılım Pardus ve Açık Kaynak Dönüşümü lansman toplantısında söz alan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Teknoloji Hamlesi ışığında gerçekleşmesi mümkün olan yerli teknolojilerin geliştirilmesi vizyonu yalnızca kamu tarafında değil, yerlileşmeyi kazançtan ziyade milli menfaat olarak gören özel sektör girişimcilerimiz tarafından da benimsendi ve destekleniyor. Büyük bir özveri ile bu yolda bizimle yürüyen cesur arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Daha önce müşteri hizmetleri platformu, kurumsal portal, güvenli dosya paylaşımı, sanal sunucu gibi alanlarda ithal yazılım çözümleri kullanırken bugün bunları açık kaynak muadilleriyle ikame ediyoruz. Video konferans sistemi, varlık envanteri ve yapılandırma yönetim sistemi açık kaynak kodlu bileşenlerle hayata geçirildi” dedi.

Sayın Bakan Varank bu süreçte:

  • 133 şube,
  • 1400’den fazla işlemci,
  • 20 açık kaynak kod uygulaması entegrasyonu,
  • 10’dan fazla uygulama sisteminde dönüşüm,
  • 100’den fazla Ar-Ge çalışması yapıldığını belirtti.

Tüm Ülkeye Dalga Dalga Yayılacak

Konuşmasında yerlileşme çalışmaları kapsamında Ziraat Katılım tarafından atılan bu önemli adım sayesinde Pardus ve açık kaynak dönüşümünün hız kazanacağına ve tüm ülkeye dalga dalga yayılacağına inandığını belirten Sayın Bakan Varank, bu proje ile elde edilen birikimin Ziraat Bankası’na da aktarılmasının değerli olduğunu vurguladı. Sayın Bakan konuşmasında; ”TÜBİTAK ile son 20 yılda 7 milyar TL destek vermiş bulunuyoruz. Aynı şekilde KOSGEB ve Kalkınma Ajansı hibe programları ile de teknolojiye desteğimizi yoğun şekilde sürdürüyoruz. Açık kaynak uygulamaları bir taraftan sektörün hızla ilerlemesine yardımcı olurken diğer taraftan da insan kaynağımızın gelişmesine katkıda bulunuyor. Açık kaynak yazılımların en büyük özelliği bir topluluk oluşturabilmesi, bu bağlamda açık kaynak uygulamalara geçişle birlikte fintech alanında Türkiye’nin önünün çok açık olduğuna inanıyorum” dedi. Ayrıca Sayın Bakan “Açık kaynaktan bahsetmişken TÜBİTAK BİLGEM ve ULAKBİM den bahsetmezsek olmaz, iki kurumumuz da açık kaynak yazılım geliştirme noktasında destekleyici ve öncü bir rol üstleniyorlar. Ben bu vesileyle onlara da sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum.” diyerek TÜBİTAK ULAKBİM’e çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

TÜBİTAK ULAKBİM, Ziraat Katılım tarafından gerçekleştirilen, hem son kullanıcı tarafında hem de kurumsal uygulamaların dönüşümü noktasında danışmanlık ve teknik destek hizmetleri sağlayarak bu başarıda büyük pay sahibi oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa VARANK’ın konuşmasında da belirttiği gibi; TÜBİTAK ve Açık Kaynak Platformu tarafından Pardus ve açık kaynak kodlu yazılımlara dönüşüm çalışmaları en yüksek derecede desteklenmeye devam ediyor. Bankacılık sektöründe gerçekleştirilen bu başarılı dönüşüm hikâyelerinin öncelikle diğer bankalarda ve diğer bütün sektörlerde de yaşanması noktasındaki vizyonun hayata geçirilmesi isteği ve arzusu, Bakanlık ve ülkemiz nezdinde paylaşılıyor.

Paylaş:
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x