Yeniden bir çomak projesi gerekli

Pardus’un KDE camiası içerisindeki yerini ve önemini artık kullanıcılarımız da çok iyi biliyor. Hatta Pardus’un “KDE 4’ü en iyi entegre eden dağıtım” olarak seçildiğinin de haberlerini yapıyoruz. Haklı olarak, pek çok kullanıcımız KDE dışındaki masaüstü ortamlarını da Pardus’ta kullanmak istiyor.
Şu anda da Pardus depolarında Enlightenment, LXDE masaüstü ortamları olsa da, bazı temel yönetim araçlarımız hâlâ KDE kütüphanelerine ihtiyaç duyuyor.
KDE kütüphanelerini hiç yüklemeden, Gnome ya da LXDE kullanmak isteyen kullanıcılarımızı sevindirecek bir haberi geçtiğimiz haftalarda vermiştik: ÇoMaK Projesi.

KDE’siz Bir Pardus 2011!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencilerinin duyurduğu bu güzel proje sayesinde, Pardus’u KDE bağımlılıkları olmaksızın kullanabileceğiz. Ve en sonunda bu çalışmaların ilk meyvesini gördük. ÇOMaK ekibi, daha önce duyurdukları gibi 27 Ocak 2011 günü, "KDE’siz Pardus"un ilk sürümünü duyurdular.
Dün yayınlanan bir blog yazısıyla öğrendiğimize göre ÇoMaK ekibi KDE’siz bir Pardus yayınlamakla beraber “Aman nazar değmesin!” diye yanına bir de “ÇNazar” eklemişler . İsterseniz diğer ayrıntıları, kendi yazdıkları blog yazısından öğrenelim:
“Bugün Çomak takviminde açıkladığımız gibi KDE’siz 2011+Çnazar hazır. Bunlara ek olarak yönetici ailesinden bir tanesini de bu masaüstü ortamında çalıştırmayı başardık.
Kde’siz ortamda çalışacak ilk yönetici tercihimizi KDE bağımlılığı az olduğu için Servis Yöneticisi’nden yana kullandık. Servis Yöneticisi’nin gerçekten KDE bağımsız çalıştığını test edebilmek için masaüstü ortamı olarak ta LXDE üzerinde çalıştık.
ÇNazarı kullanmamızın en önemli sebeplerinden biri kem gözlerin çoğaldığı bu günlerde LXDE ile çalışan Pardus 2011’i bu gözlerden korumak istememizdir. Böylelikle Kde masaüstü ortamı dışındaki masaüstü ortamları için de “kem göz” tehlikesi ortadan kalkmaktadır.”
“Kem göz” tehlikesi yok!

"Sürümü kullanmak için gerekli aşamalara geçmeden önce bu sürümün son kullanıcılara hitap etmediğini, daha çok geliştiricilere yönelik bir çalışma olduğunun da altını çizmek de fayda görmekteyiz. Bu masaüstü ortamıyla birlikte Pardus kullanıcılarının severek kullandığı Firefox sistemimize kurulu olarak gelmektedir.
Bu sürümü kullanabilmeniz için gerekli olan adımlar şu şekildedir:
Index of /lxde/source adresinden bilgisayarınızın işlemcisine göre 32 ya da 64 bit sürümlerinden birini indirmeniz gerekmektedir.
İndirilen .ova uzantılı dosyayı kullanabilmek için VirtualBox’a ihtiyacınız olacaktır. Hazırladığımız bu ilk sürüm test sürümü olduğundan deneme aşamasında iso yerine VirtualBox’da çalışabilir hale gelmesini sağladık.
VirtualBox’ı çalıştırdıktan sonra Dosya > Import Appliance sekmesini de tıkladıkta sonra .ova uzantılı dosyamızı seçmek için bir file-chooser ekranı gelecektir. Oradan .ova uzantılı dosyayı seçip ileri tuşuna basıyoruz; ardından gelen sayfada verdiğimiz Import Ayarlarını kontrol edip, bitir tuşuna basıyoruz.
VirtualBox’da çalıştırdıktan bir süre sonra karşımıza konsoldan root olmamız isteyen bir ekran gelecek buraya kullanıcı adı: root, parola: pardus yazıp root olarak giriş yaptıktan sonra komut satırına lxdm yazılarak pardus üzerinde LXDE kullanımı için son olarak sisteme Login olmak gerekecek.
Gelen Login ekranında sisteme giriş için Pardus(Pars) kullanıcısını seçip parola kısmına pardus girdikten sonra Pardus üzerinde Cnazar+Service Manager+Lxde kullanımı hazır hale gelecektir.
Bilinen Problemler:
.ova uzantılı dosyayı VirtualBox’da çalıştırdıktan sonra LXDM’in otomatik olarak çalışmasını bekliyorduk fakat bu gerçekleşmedi. Bu yüzden sisteme root olarak giriş yaptıktan sonra konsoldan lxdm yazarak giriş yapabildik.

http://www.turkhackteam.org/linux/680587-kdesiz-pardus.html

http://depo.pardus.org.tr/pub/ISO/Guvenli-Kamu/Pardus_Guvenli_Kamu_27042017.iso

Bak bu kde siz.
Kendini yormana gerek yok.

2 Beğeni

önemli olan kde veya xfce değil yapılan iş önemli sizin dediğiniz 24 NİSAN da çıktı

Merhaba;
24 Nisan evveli olan versiyonlar da var.
Pardus Kurumsal 5 çıktı çıkalı sadece XFCE masaüstünü barındıran sürüm var.

Selam ederim.