Yeni Pardusta görmek istediklerim

Merhaba;

Yeni pardusun nasıl olması gerektiği konusunda kafamda olan şeyleri yazmak istiyorum. Fikir verme açısından bekli yardımcı olur.

Server ve desktop işletim sistemleri ayrı ele alınması gerekiyor. Desktop makineye terminal server file server, domain kontroler gibi özelliklerin yüklenememesi gerekiyor.

Mutlaka pardusa özel bir masa üstü tasarlanmalı desktop kullanıcıları için daha şatafatlı server tarafı için daha sade tasarlanabilir. Debiana özgü masaüstlerinin kurulumu kısıtlanmalı.

Server kurulurken kişiye neler yüklemek istediği sorulabilir kurulumu yapan kişide tik koyarak istediği servisleri kurabilir. Tabi daha sonrada isterse servislerin kurulumunu yapabilir.

Ahtapot, engerek ve ahenk konularına daha fazla ilgi gösterilmesi iyi bir şekilde geliştirilmesi gerekiyor. Ayrıca kurulum ve kullanımları kolay bir şekilde olmalı.

Mutlaka ve mutlaka program mağazası olması gerekiyor. Mağaza dışında program kurulmak istendiğinde program kurulumlarının daha basit çift tıklayarak yapılabiliyor olması gerekiyor. Aynı şekilde kaldırma işlemininde aynı basitlikte olması gerekiyor.

Windowstaki terminal server mantığı mutlaka olmalı rdp şeklinde kullanıcılar server’e erişebilmeli.

Domain kontroler yapısının daha ciddi ele alınması gerekiyor. Makineler domaine alınırken 3 sayfalık dökümana bakarak yapılmaması gerekiyor.

Serverlı yapılarda güncellemeleri server almadı ve daha sonra terminal makineler server üzerinden güncelleme almalı. Örnek verecek olursak SGK ilçe müdürlüklerinden biri pardusa geçti ve kurumda 100 pc var, hafta sonu yeni bir güncelleme yayınlandı ve büyük bir güncelleme, pazartesi çalışanlar geldi ve bilgisayarlarını açtılar tüm 100 pc aynı anda internetten güncelleme çekmeye çalışacak hem kurumun interneti patlayacak hemde pardus depoları bu yüklenmeye cevap veremeyecek. Bunun yerine 1 server güncelleme çeker ve network üzerinden pc lere dağıtırsa yük 1 kurum için %1 e düşmüş olur. Ayrıca terminal makineler 1 gbit lit network üzerinden güncelleme yapacağı için süre çok kısalmış olur. Bu belki depo adresleri değiştirilerek yapılabiliyordur bilmediğimden yazıyorum.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

4 Beğeni

Kesinlikle ve kesinlikle bize özgü şeyler olmalı. Debiandan şu an farkı yok. Ayrıca arayüz ve market konusunda daha iyi olunabilir. Marketin özellikle ve özellikle daha görsel olması sağlanması acilen gereklidir. KDE masaüstü güzel buradan devam edilsin. Diğer Linux dağıtımlarında olmayan özgün, farklı birşeyler yapılırsa Türk olmayan kullanıcıların da dikkatini çekmeyi başarırız umuyorum.

2 Beğeni

Kesinlikle UEFI desteği ve GPT desteği olmalı. Yoksa daha çok kullanıcı olsun diye bekler dururuz. Ve ayrıca hali hazırda bulunan yazıcı sürücülerinin sayısının da arttırılması gerek. Canon LBP serisinin 6xxx serisi falan yok. Ve bir şey daha KDE arayüzüne de Xfce gibi önem verilmeli. Çoğu şeyde KDE geride. Nedendir bilmiyorum ama ekip de Xfce öneriyor. Sanki KDE üvey evlat muamelesi görüyor

2 Beğeni

Merhabalar;
Ev kullanıcıları için KDE güzel bir deneyim olabilir.
Lakin kamu kurumları için XFCE çok isabetli ve yeni sürümün de bunun üzerinde gitmesi iyi olduğu kanaatine sahibiz.
Kamu kurumlarında hız çok önemli. Görsellik o kadar da önemli değil. Siz kullandığımız uygulamaların arayüzünü bir görseniz…
Mesela; Bazı uygulamalarımız var ki görüntüsü aynen çamur gibi… Lakin görüntüden ziyade yaptığı işe bakınca kullanıcılarımızın ekser kısmından hiç bu yönde şikayet almadık.

Kaldı ki xfce gayet başarılı…

Selamlar.

2 Beğeni

bunu düşünmenize sebep olan şey nedir?

Yeni Pardus (Kurumsal) kamu ihtiyaçları için hesaplı bir “çözüm” olarak düşünülmüş gibi. Eleştiriler bir tür savunmayla karşılanıyor. Farklı, güçlü, bambaşka bir Pardus değil, sadece bir çözüm. Dolayısıyla buradan bakınca, son kullanıcının birtakım hayâller kurması, yazılım projeleri talep etmesi pek anlamlı değil.

Varsa bir sorunuz, sorarsınız falan… kasmayın yani kendinizi fazla.

ben nostalji kökenliler ve milliyetçi ruhsal duygular dışında bir eleştiri henüz göremedim. Elbette eleştirilecek çok şey var ama soru şu: biz mikrosofta para vermeye devam edecek miyiz etmeyecek miyiz? Ve bu perspektifte iç yazılım geliştirme ekosistemini büyütecek miyiz büyütmeyecek miyiz?

3 Beğeni

Bahsettiğim “çözüm” de bunun için düşünülmüş olsa gerek.

Eleştiri, gelişime yönelik de olabilir.

Bunu bana değil, proje yürütücülerine sorun.

soru cümlesi değil sorunun ne olduğunu açıklayan bir cümleydi :slight_smile:

1 Beğeni

Bence herkes boşuna tartışıyor. Çünkü artık eski Pardus olmayacak. Onun yerine Pisi var. Kullanmak isteyen kullanabilir. Bende sabırsızlıkla 2.0 stabil sürümünü bekliyorum. Lakin Pardus bu tabanda devam etmeli. Şimdilik benim hayalim ofis işlerimi Pisi üzerinden halletmekti. Pardus gelişmeye devam etsin diyordum fakat donanımsal açıdan Pardus Debian tabanlı olduğu için çok daha avantajlı ona geçeyim dedim ona da geçemedim yukarda belirttiğim gibi GPT ve UEFI desteği henüz çok amatör. İşte bundan sebep Linux Mint kullanıyorum şu anda. Çok da memnunum fakat Pardus kullanmayı isterim. Neden Linux Mint diye soruyorum 2 güne bir Linux Mint kurmak zorunda kalıyorum farklı şeyler deniyorum olmayınca olmuyor işte. Benim bir de bu konuda en çok eleştirdiğim konulardan birisi Pardus neden bazı şeylerde Amerika’yı yeniden keşfetmeye çalışıyor. Ubuntu’dan alsa GPT ve UEFI desteğini. Hazır Debian tabanlı paketler. Uyarla kullan. Ama hala gelmedi destek. Bu bir çok konuda böyle. İntel dual AC-3165 wireless bluetooth pci kartı var laptopta. Pardus’ta çalışmaz. Neden İntel driver Kernel 3.9+ olarak tasarlanmış. Linux mint şu anda stabil Kernel 4.4.0.75 sürümünde. Pardus ekibi ne yapıyor çok merak ediyorum. Eğer anlasam ben bile çalışacağım üzerinde ama mühendis değilim Linux sistemden de hiç anlamam. İşte bu gibi sebepler insanları mahkum ediyor ve bu bizi çok üzüyor. Neyse uzun lafın kısası Pardus kullanmak istiyoruz KULLANAMIYORUZ. Gerçekten sabırlı ve güzel düşüncelerle umudumuzu yitirmeden bekliyoruz. Sizlere güveniyoruz Pardus ekibi. Allah hepinizin yardımcısı olsun.

6 Beğeni

Son zanlarda forumlarda yaptığım okumalarda yazılım işinin oldukça zor olduğunu fark ettim. allah bu işi yapanlara sabır ve kolaylık versin. Yeni pardusta olmasını istediklerim:
1- Resmi daireler için önemli, admin kullanıcı ile kısıtlı kullanıcı işlemlerinde şifre sıkıntısının giderilmesi. Örnek: Konsoldan bir program kurmak istediğinde veya kod yazdığında admin şifresini kabul etmiyor. Kısıtlı kullanıcı şifresini zaten kabul etmiyor.
2- Ksıtlı kullanıcılar tanımlandıktan sonra bir program kurduğunuzda tüm kullanıcıların görebileceği bir seçenek olmalı.
3- Yazıcı ve tarayıcı sürücüleri güncellenmeli ve genişletilmelidir.
4- K3B ile de USB ye iso yazılabilmelidir.
5- LibreOffice Sunu içerikleri çok kısıtlı, içerikler artırılmalıdır.
7-Ağ üzerindeki ve özllikle windows üzerindeki yazıcılara bağlanabilme yeteneği artırılmalıdır.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Teiekkürler.

3 Beğeni

Bildiğim kadarıyla bunların çözümü pardus ekibinden değil, programların kendi yapımcıları ve kullanıcılarından gelmesi gerekiyor. Eksiklik pardusun değil, uygulamaların.

1 Beğeni

Onu bunu bilmemde, Wine yüklü gelsin.

3 Beğeni

Yaklaşık 1,5 aydır alpha sürüm yayınlanmadı. Ne zaman yeni bir sürüm yayınlanacak? Ayrıca bununla ilgili bir yol haritası varmı? Yenilik diyebileceğimiz bir özelliği olacakmı?

3 Beğeni

Hocam alpha değil RC sürüm bile yayınlandı. Şu anda RC sürümden yazıyorum indir dene bence. Çok ilerleme kaydedilmiş. Harika olmuş. Donanım desteği falan çok iyi. Bir tek şu anda çözemediğim konu samba ile ağ yazıcısına bağlanma. Pardus 5 ile hatasız bağlanıyordum. Bu hata veriyor çözemedim.

1 Beğeni

Yazıcı desteği genişletilmeli (örneğin canon mf211 yazıcısını bir türlü tanıtamadım). Ayrıca e-imza araçları öntanımlı olarak kurulu gelmeli yada depodan kolayca kurulabilmeli.

2 Beğeni

bluetooth koyun lütfen

Bluetooth koyun derken neyi kastediyorsunuz anlamadım şahsen :slight_smile: . Ben dizüstü bilgisayarda kullanıyorum Pardus 17 sürümü KDE masaüstünü şu anda. Ve bluetooth donanımını hemen tanıyor ve kullanılabiliyor. Test etmedim kullanımını ama bir problem çıkacağını düşünmüyorum.

Ben birşey öğrenmek istiyorum. Bu başlığı açarken gönlümde olan ve görmek istediklerimi yazmıştım. Bu isteklerimden yeni pardusta olan varmı? Yoksa hayallerim başka baharamı kaldı.

Hocam server ve client ayrı ayrı 2 sürümde çıktı.

Özel masaüstü tasarlanması konusunda herhangi bir çalışma yok ama XFCE çok hızlı stabil ve kullanışlı. Ben KDE’de başladım KDE kullanıyorum. Bi sıkıntı yok. Özel masaüstüne gerekte yok bence.

Yüklemede özel program falan seçme özelliği yok. O konuda çalışmalar yapılır mı yapılmaz mı bilemem lakin bence de çok büyük eksiklik.

Ahtapot Engerek vs. uygulamaları geliştirilmeye devam ediyor.

Apper program mağazası kullanılıyor. Gayet kullanışlı. Kategorili ve basit. Synaptic ile uğraşmak zorunda kalınmıyor.

RDP için minik paket programlar var. Server’a erişmek derken uzak masaüstü vs. gayet düzgün çalışıyor.

Domain konusunda hiç bir bilgim yok. Server yapılarla alakalı tanıtım sayfasında yapı anlatılmış oradan incelerseniz sorularınıza bu konuda cevap bulabilirsiniz.

Umarım sorunuza cevap verebilmişimdir.

1 Beğeni