Yeni nesil İşletim Sistemi yaratmak (yapmak)

Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katılıyorum…Pardus kullandım, diğer linux dağıtımları ubuntu, mint, elementaryos,debian, fedora opensuse, solaris, freebsd v.b kullandım. hep işletim sistemleri değiştiriyorum nedeni ise bazıları görsel bazıları yazılım hataları bazende yazılım kurulumu yükleme kolay olmaması…Hele hele windows kullananlar defalarca formatlaması yeniden kurması gerçekten insanın güveni zamanı çalmaktan başka birşey değil… Macos kullandın mı sorusunu sorarsanız, tabii ki evet cevap vereceğiz… Apple gerçekten bir TUZAK insanlar hiç ama farkında değiller. Neyse…uzatmayalım. konumun sorusu Yeni nesil İşletim Sistemi yaratmak (yapmak) olacak… Artık yeni nesil işletim sisteme ihtiyacımız var, bizler Türk olarak kodlayıcı yazılımcı geliştiriciler bir araya gelmek bu işe el atmak yeni çığır açmak Türk şanına yakışacak Yeni nesil İşletim Sistemi istiyoruz… Ne dersiniz Sıfırdan işletim sistemi yazmak zor mu???

2 Beğeni

ne iş yapıyorsunuz ve eğitiminiz nedir?

(ona göre yanıt vereceğim yanlış anlaşılmasın)

Gerçekten istedikten ve emek verdikten sonra zor değil. Bunun için biraz sabırlı olmak, inanmış yetkin bir ekibe sahip olmak ve azimle çalışmak gerekir. Bu şartlar altından 1 yıldan kısa sürede sıfırdan yeni nesil bir işletim sistemi yapılabileceğine inanıyorum. Mesele sorunları/yapılacakları gözümüzde büyütmemek.

1 Beğeni

http://www.pahabilisim.com/
Bu site yeni başlıyor.
Olmaz diye bir şey yok Uygun ekip oluştuğunda meyvesini daha çabuk verir.
http://limelinux.com/
iki sürüm çıktı.
https://milislinux.org/indir/
4 çeşit beta çıkardı.
http://fuxproject.org/index.php?sayfa=Anasayfa
iki çeşit sürümü mevcut
http://archman.org/indir/
2017-6 sı çıktı

1 Beğeni

web tasarımcı grafikerim, ayrı bir uğraşı ise deneme amaclı bilgisayarıma yeni nesil işletim sistemi yapmaya karar verdim bu ancak unix veya c programla dili olmadan türkçe diliyle kodlayacağım eğer gelişme olursa… ???

(çalıştır)
<çekirdek işlemi>
:dosya çağır=/sistemler/masaüstü.trk;
(Aç)* göster/masaüstü.trk
<çekirdek işlemi>
(/çalıştır)

hahahahahahah :smiley:

Küçük çapta da olsa başlayabilirsin TÜRKÇE olması iyidir.Yapabildiğin kadar yapmaya başla,Mebis,veya ARCHMANOS 'u incele önemli olan TÜRKÇE KODLAMA

Hep anlatıyoruz. Çok zor değil. :slight_smile:
Bayağı paranız ve zamanınız olmalı. Neticede yazılım projelerinin %75 gibi bir kısmı çöpe gider. Eğer yazılımınız bu %25lik kısma girerse…
Google gibi bir dünya bilişim devinin bile hem sunucularında linux, hem de Andoridin çekirdeğinde linux kallandığını düşünürsek…

İsterseniz Linux macerasını hatırlayalım.

İşte Macera
AT&T’nin Unix’i ücretli lisanslaması sonrasında bilişim dünyasında farklı akisler meydana geldi. Kimileri vakıf kurup açık kaynak için mücadeleye başladı. Kimileri kendi çekirdeklerini yazmaya başladı.
İşte 1987 yılında Prof. Andrew S. Tanenbaum, üniversitelerde bilgisayar bölümlerinde öğrencilere işletim sistemlerinin çalışma prensipleri ve işlevlerini öğretebilmek için mikro çekirdek mimarili ve Unix türevi olan “Minix” işletim sistemini ortaya çıkardı. Bu sistemi kasten sakat bıraktı. Maksadı öğrencilerine bu işi öğretmekti. Eksiklerine kendilerinin çözüm bulmalarını bekliyordu. Ve güzel neticeler de elde etti.
Bilgisayar bilimi öğrencisi Linus Benedict Torvalds, Bilgisayar bilimi öğrencisidir. Linux sisteminin proje yöneticisi olup çekirdeğinin geliştiricisidir. Dikkat buyurursanız yazarıından ziyade proje yöneticisi… Temelini atmıştır, ama onun asıl vazifesi projeyi yönetiyor olmasıdır. Onu büyük kılan sadece çekirdek yazıyor olması değil dünya çapındaki geliştiricilerin yazdığı kodların yönetim sistemini geliştirmiş olmasıdır.
Ama onu bilişimle bu kadar iç içe kılan bilgisayar bilimi öğrencisi olması değil, daha evvelinde dedesine bilişim konularında yardım ediyor olmasıdır. İşe dedesinin yazdığı program kodlarını bilgisayara aktarmakla başladı. O zamanlarda bilgisayar kullanmak için bilgisayar programı yazabilmek gerekiyordu. Çünkü piyasada yaygın programlar yoktu.
İşte bu vesile ile ilk zamanlarda Minix’te eksik gördüğü kısımları tamamlamak maksadıyla programlar yazmaya başladı. Bu çalışmalar sırasında işletim sisteminin ne olduğunu anladı. Çünkü yazdığı terminal programı Minix üzerinde çalışmıyor, bilgisayar kendi programıyla başlıyordu. Ve sorun bilgileri diske yazmak istediğinde ortaya çıktı. Çünkü diske yazamıyordu. Ortada bir işletim sistemi yoktu. Böylece basit ama işletim sisteminden bağımsız boot edebilen bir terminal programı ile işletim sisteminin mantığını kavramıştı.
(bir sürü vaka…)
Daha sonra işletim sistemi çekirdeği yazmaya karar verdi. 3 ay boyunca nadiren güneş gören ülkesinde pencerelere kalın örtüler çekip yazmaya başladı.
3 ayda ne ortaya çıktı. Neredeyse hiç bir şey(kamil bir işletim sistemi çekirdeğine nisbeten). 3 ayda da mükemmel çekirdek yazması beklenemezdi. Ama o akıllıca davranıp Unix ve Minix işletim sistemleri üzerinde bilgi alışverişlerinin yapıldığı bir haber grubuna mesaj gönderdi. Linus mesajında, ücretsiz Unix benzeri bir işletim sistemi üzerinde çalıştığını ve geliştirme için öneri istediğini belirtti. Rivayetlere göre mesajı yayınlayan vatandaş Linus’un verdiği ismi beğenmeyip Linux ismiyle grupta yayınladı.
İşte Linusun yazdığı minnacık çekirdeği dünya devi yapan hadise budur. Geliştiricilerden Linux’ın geliştirilmesi için birçok yardım teklifleri gelmeye başladı. Linux’ın bir diğer önemli yanı, GNU projesi çerçevesinde geliştirilen Unix benzeri işletim sistemi ihtiyacını karşılıyor olması idi. Çünkü GNU’nun çoğu parçası bitmişti eksik kalan işletim sistemi çekirdeği idi. Linux bu eksiği kapatıyordu.
İşte Linus’un comp.os.minix haber grubunda yayınlanan mesajı ile birlikte bu yeni işletim sistemi öyle ilgi uyandırdı ki, 1991 5 Ekim’inde sürüm 0.02 yayınlandı. 1994 yılında Linux 1.0 çekirdek GPL ile yayınlandığında , Linux 100,000 kullanıcıya erişmişti. Aradan geçen yıllarla birlikte Linux, özellikle sunucu pazarında büyük firmaların Linux’a destek vermesi ile birlikte önemli bir yere gelmiştir. Bugün Linux hemen her tipteki bilgisayar donanımını destekleyecek bir işletim sistemi olmuştur.

Açık kaynak dünyasında bu tarz söylemler olmaz. Çünkü onlar kamunun (dünyadaki bütün insanların:-)) malıdır. Elbette Türkiye menşeli dağıtımlar yapalım. Var zaten… Hem de çok fazla.
Tübitak da bunu yapmaya çalışıyor.
20milyondan ziyade satır barındıran bir çekirdek…
Binlerce geliştirici, test ekibi, vs vs bulunduran bir çekirdek…
Binlerce geliştirci, test ekibi, vs vs bulunduran bir açık kaynak yazılım dünyası…

Enerjinizi boşa harcamayın, Pardus’a destek verin derim acizane…
Selam ve muhabbetlerimle…

Beyhude gamlanma divane gönül!
Cümle alemin rızkını veren vardır.
Yaptığın hatayı görmüyor sanma.
Kalpte gizli en derin sırları bilen vardır.

Mal-ı emlakım var deyu güvenme!
Arkam var deyu dayanma!
Sırt üstü insanı yere varan vardır.

Beyhude gamlanma divane gönül!
Cümle alemin rızkını veren vardır.

Derdime vakıf değil canan.
Beni handan bilir.
Hakkı vardır şad olanlar.
Herkesi şadan bilir.

Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil.
Çektiğim alamı bir ben birde Allah’ım bilir.

Fuzuli

yeni nesil işletim sistemi önümüzdeki yıllarda muhtemelen JVM mekanizmasına benzer bir biçimde donanımdan çok çekirdek destekleyen bir yapıda olacak. Taa eski IBM 3090 larda icat edilmiş VM mimarisinin yeni nesli olacaktır. Çıkışı muhtemelen çin kökenli olabilir.

Future of operating systems: simplicity | Computerworld

Merhaba;
Bir hayli modası geçmiş bir yazı gibi.
http://scopeware.com bile kapanmış. Hatta satılıkmış. İlgilenen olabilir. :slight_smile:

Selamlar.