Word dosyalarinin salt okunur açilmasi

Pardus sistemi Windows’un yanına ikinci sistem olarak kuruldu. Pardus sisteminde D sürücüsünde bulunan Word dosyalarına erişim sağlanabiliyor açılabiliyor ancak salt okunur olarak açıldığından değişiklik yapıp kayıt yapamıyorum. Farklı da kayıt yapmıyor. Salt okunur olarak açılmasını nasıl engel olunabilir. D sürücüsünde yer alan doküman üzerinde değişiklik yapabilmek için bu sorunu nasıl çözebiliriz. Sıkıntı veriyorsam özür dilerim. Şu iki haftada forumdan çok şey öğrendim. Teşekkür ederim.

1 Beğeni

Dosyanın bulunduğu dizinde terminalde sudo chmod 777 dosyaadı.uzantısı şeklinde uygulayacağınız komut ile dosyanın sahibi, grubu ve diğer kullanıcılar için okuma,yazma ve çalıştırma izinlerini verebilirsiniz.

Bir üst klasörden sudo chmod 777 -R klasoradı/ ile aynı izinleri dosyanın bulunduğu dizine ve o dizindeki tüm dosyalara verebilirsiniz.

Not: chmod ile ilgili ayrıntılı bilgi için Kitaplar ve Belgeler – Pardus – TÜBİTAK ULAKBİM linkinde bulunan Pardus İşletim Sistemi Kitabı sf.294 (Dosya ve Klasör İzinleri) ve LPI Sertifikasyon Kitabı sf.89 (Yetkiler) konularını inceleyebilirsiniz.

4 Beğeni

Belirttiğiniz şekilde uyguladım. Komut çalışıyor işlem bittikten sonra Word dosyaları yine salt okunur açılıyor. Hatta root yetkisi ile açtığımda kilit işareti kalkıyor ama yine dosya salt okunur açılıyor.

Özel bir dosya değil ise bilgi@pardus.org.tr ye gönderebilir misiniz?

Bütün D sürücüsünde bulunan dokümanların hepsi aynı durumda.

Dosyanın bir kopyasını masaüstüne alıp açtığınızda salt okunur özelliği kalkıyor.

Dolphin açarak d sürücüsüne girin ve adres çubuğundaki konumu kopyalayın.
Örnek: Bende /media/kaan/p2014/ olarak yazıyor.
F4 tuşuna basarak konsolu aktif hale getirin ve “sudo chmod -R 777 /media/kaan/p2014/” komutunu çalıştırın.

1 Beğeni

benim duyduğum bu güya bir özellikmiş… ne dersiniz?

ayarlardan kapatılamıyor mu?

sade vatandaş yapabilir mi?

Forumda daha önce paylaşılmış bir bilgiyi uyguladım sorun ortadan kalktı. İlgilenen arkadaşlara teşekkürlerimi sunuyorum.

Aynı disk üzerinde windows ve pardus birlikte kullanıyorsanız. Windows güç denetimi seçeneklerinden dolayı bu hatayı alıyor olabilirsiniz. Windows ile boot ettikten sonra bilgisayarı kapat yerine "Başlat → Çalıştır → shutdown /s /t 0 " komutunu girerseniz.Bilgisayarınızı yeniden pardus ile başlattığınızda sorunsuzca disklerinize ulaşabilirsiniz.

5 Beğeni