Ulakbüs Nedir ve Geleceği

Ulakbüs bir üniversitenin ihtiyacı olan tüm sunucu yazılımını içerek bir ekosistem olarak düşünüldü. Öğrenci işlerinden personele, ders programından cihaz rezervasyonuna hatta web sayfası editörüne kadar.

Destek bir firmadan alınarak yazılımın ana çatısı kurgulandı ama bir ekosistem oluşması ve insanların buradan ekmek yemesi gerekiyor. Umarım oldukça başarılı olur. Bu süreçte üniversitelerin destek vermesi gerekiyor.

6 Beğeni

http://www.ulakbus.org/

sitesinde detaylı bilgi yer alıyor.

Gökhan Bey

Ulakbus genel kullanıma yönelik bir GIT sunucusu açsa burada farklı üniversite programlarını ulaknet ailesinden üniversiteler ve bilgisayar müh bölümleri hatta bazen özel firmalar uygulama koyma ve ortak proje açma için kullansalar siz de buna ön ayak olsanız olur mu?

Ulakbüs ile ilgili bilgiler evet sitede, zaten ana sayfadan da link var ve fakat ben daha çok paydaş görüşlerini merak ettimdi. Ne dersiniz? Bir GIT sunucusu olur mu? Ben mesela şimdi SMS ile Radius yetkilendirme yazılımı yazdırmaya çalışıyorum. Yazılınca ortak kullanıma açtıracağım. yapabilirsem.

1 Beğeni

Hocam geç cevap için özür diliyoruz. Sorularınıza tek tek cevap vermeye çalışayım.

  1. Github üzerinde zaten git yapısını kullanabiliyoruz. Uygulama geliştirmek isteyecek bir üniversite için adımlar şu şekilde işliyor. Ulakbus depolarını Github üzerinde fork ediyorlar. Ya da Bilecik Üniversitesi’nin yaptığı gibi Gitlab üzerinde clone ediyorlar. Bu depoların upstream deposu ulakbus depolarını işaret ediyor.
    Bu adımla ilgili detaylı bilgi sitede belgeler altında şu linkte yer alıyor[1]
  2. Daha sonra yapacakları değişiklikleri bu fork ettikleri depolarında yapıyorlar. Kendi ortamlarında geliştirme için hazırladığımız bir sanal makina var. Onunla nasıl çalışılacağına ilişkin bilgiyi de şu linkte[2] paylaştık.
    Bunu indirip hazırlandıktan sonra geliştirmeye başlamak son derece kolay oluyor. Tüm bu süreçte, çok hızlı geliştirmeden dolayı belgelerde bir eksiklik nedeniyle kurulumda sorun yaşarsanız bir kaç yoldan bize ulaşıp yardım alabilirsiniz[3]. En kolayı Gitter üzerinden bize ulaşmak. Arzu ederseniz mail grubuna da yazabilirsiniz.

Yani zaten bir git sunucusu var ve Github olmasında bir sorun yok. Eğer olduğunu düşünüyorsanız Gitlab/Bitbucket üzerinde ya da kendi sunucularınıza kuracağınız bir git sunucusunda da depolarınızı yönetebilirsiniz. Git deposu yönetimi son derece uğraşlı bir iş ve geliştirmeye odaklanmak istediğimiz için kurulum yapmadık. Öte yandan zaten bir geliştirme metodolojisi var ve bunu sıralı olarak takip etmek yeterli oluyor.
Umuyorum ki açıklayıcı olmuştur. herhangi bir sorunuz olursa buradan cevaplarım.

[1] http://www.ulakbus.org/wiki/git_workflow.html
[2] http://www.ulakbus.org/wiki/development_environment_setup.html
[3] http://www.ulakbus.org/destek.html

1 Beğeni

Detay için teşekkürler. Tam aynı fikirde değilim.