UEFİ Uyumluluğu

Selamlar Ubuntu kullanıcısıyım Linuxu seviyorum Pardusu denemek istiyorum ama UEFİ uyumlu mu, Windows 10 un yanına 2. işetim sistemi olarak kurmak istiyorum.

Maalesef kardeşim. Pardus’ta henüz UEFI Desteği bulunmamakta. Şu an kullandığım PC tarihi eser bir PC. Bende dizüstüne kuramadım. Onun yerine şöyle yap. Madem ubuntu var ise. Bir disk bölümüne Pardus kur. Sonra Ubuntu’yu aç ve grub’a Pardus’u ekle. Yani Grub’ı update et. Netten bulursun nasıl update edildiğini. Olmazsa Ubuntu’nun başlangıç onarma diski var bilirsin zaten. Onunla aç ve onar. Yalnız önemli bir nokta Ubuntu’yu kesinlikle kaldırmaman lazım Pardus UEFI’li cihazlarda kendini boot edemiyor. O yüzden cihazında işletim sistemi yokmuş gibi kalırsın ortada. Şimdiden kolay gelsin.

Bu arada bir eksik bilgimi farkettim yorumda. Pardus güvenli kamu yani Xfce sürümünde UEFI var. Ama maalesef onda da GPT disk desteği yok. Laptop tarzı yeni nesil UEFI’li bir cihazınız varsa vaktinizi boşuna harcamayın. Ama eski bir cihazınız varsa ve disk bölümleriniz MBR ise kurun ve deneyin. Kolay gelsin.

Bende UEFI dizüstü kullanıyorum. win10 + Pardus var.
Pardus Kullanmak için Bios’tan Secure boot seçeneğini Disable yapıp, UEFI işaretli seçeneği de CFM yapnca pardus açılır. seçenekleri tersine çevirirseniz windows açılır.

Hocam amatör kullanıcı değilim bilişim uzmanıyım ben. Tamam yazmışsınız da bence benim deneme ihtimalimi de göz önünde bulundursaydınız çok müteşekkir olurdum. Ben burada yetkili birinin yazısıyla yazdım buraya. MBR bölümlendirmede Pardus hatasız çalışıyor fakat GPT desteği henüz yok başka bir yol bulmalıyız dedi.