Türk klavyesi neden uygulanamiyor

Share Tweet Share Email Comments
F Klavyenin Q Klavyeye göre kullanım kolaylığından dolayı Başbakanlık 2013 Yılında F Klavye Genelgesi yayınlamıştı. Bu genelgeye göre tüm kamu kurum ve kuruluşları Başbakanlık F Klavye Genelgesinin yayınlandığı zamandan itibaren yeni alımlarda F Klavyeye göre bilgisayar alımlarını sağlayacak ve buna göre yol izleyecekti. Ayrıca özel kurumlarında teşviği sağlanacaktı. Mevcut bilgisayarların ise 2017 yılı sonuna kadar F klavyeye dönüştürülmesi sağlanacaktı.

Genelgenin ana özeti şuydu;

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan TS 2117 “Alfasayısal Türkçe Klavyelerin Temel Yerleşim Düzeni” standardına uygun F klavyeye kademeli olarak geçiş sağlanacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarınca genelgenin yayımından itibaren, alım süreci başlatılmış olanlar dışında temin edilecek tüm bilgisayarların F klavyeli olması ve halen kullanımda olanların da 2017 yılı sonuna kadar F klavyeye dönüştürülmesi sağlanacaktır. Bilgisayar kullanımının yoğun olduğu özel sektöre ait kamuya açık alanlarda ve özel sektör kuruluşlarında F klavyenin teşvik edilerek yaygınlaştırılması sağlanacaktır.

Başbakanlık F Klavye Genelgesi Tam Metni PDF İndir >>> TIKLA
Başbakanlık F Klavye Genelgesi Tam Metni WORD İndir >>> TIKLA

2 Beğeni

devlet tüm kurumlura şöyle bi yazı gönderse;
“yapılacak teftişlerde f klavye kullanmayan personel hakkında emre kasıtlı olarak uymadığı için kademe ilerleme durdurma cezası uygulanacaktır.”
Bakın o zaman f klavye işi ertesi gün nasıl çözülüyor.
Ama her geçen gün daha da zor olacak,çünkü bir çok kurum Q klavyeli laptop alıyor hala.

2 Beğeni

Peki neden F klavye kullanmalıyız? Neden kullanılmalı?

1 Beğeni

Yaklaışık 1 hafta oluyor vatandan hp pavilion laptop aldık, oradaki görevliye de, arayıp hpye de sorduk. F üretim yok. Söküp yer değiştirmekte mümkün değil klavyede aydınlatma var, sağda solda açacak yer yok.
F malesef artık sadece masaüstlerine has birşey oldu, illa laptop olacaksa sadece eski sökülen laptoplarda mümkün…

1 Beğeni

Sanırım Turkçe’ye daha uygun. Alışılırsa q ya göre daha süratli yazı yazılabilir. Q da bizim sık kullanmadığımız q, w gibi harfler klavyenin baş ucunda, kullandığımız ü, ğ gibi harfler kullanılmayan köşelere atılmış. F de ise Türkçe’ye has harfler klavye üzerinde daha rahat ulaşılabilir konumdalar. Bundan olabilir.

3 Beğeni

Merhabalar;
Klavyenin fiziksel olarak F olmasına gerek yok.
Ben ilk bilgisayar kullanmamdan beri F kullanırım. Ama hiç bir zaman fiziksel bir F klavye kullanmadım.
F klavye 10 parmak ile kullanılır. Karakterleri gözleriniz değil parmaklarınız seçer.
O vecihten fiziksel olarak F klavye olmayışı kullanmaya mani değildir.
Q klavye kullanımı ile F klavye kullanımı birbirinden farklı kavramlar.
Mevzuyu bu şekilde ele almak daha isabetli olabilir kanaatindeyim.

Selamlar.

2 Beğeni

Harici F klavye kullanabilirsiniz.

1 Beğeni