Pardus kurumsal çkys

Milli ve yerli işletim sistemimizin işlevselliğini ve önemini öncelikle biz yöneticiler kavramalıyız ki çalışanlarımıza da örnek olalım.

Yöneticiler Linux bilseler ve kullansalar bu ülke bir ayda Linux’a geçer kanaatindeyim.
Fakat yöneticilerin çoğu Linux 'tan o kadar uzak ki çoğu Linux’u öcü sanıyor.
Hatta okullarda akıllı tahtalarda Pardus’u açmak için Klavye takmaya bile cesaret edemeyenlerin sayısı % 98’lerde.
Sinop MEB Pardus’a geçti. Demek ki istenirse oluyormuş.
2011 öncesi en az 15 kadar kurum ve kuruluş, üniversiteler dahil Pardus’a geçmişti. Windows için verilen program paralarının bir kısmı verilse eksik bir program kalmaz. Mesela PARDUS için MEB DYS çıktı. Ve sorun halledildi.

En büyük problem linux üzerinde çalışan meslek gruplarına yönelik paket programların olmaması. Muhasebe için turkuaz projesi devam etseydi bugün linux çok farklı yerde olurdu diye dusunuyorum.

Ali hocam cevap için teşekkürler.
Her iki uygulamayıda AIOBOOT uygulamasına entegre ettim. Redo Backup ile yedek aldım. Yaklaşım 8 gb boyutunda bir imaj yedeği oluştu. Yalnız bu uygulamalar öncesinden aşina olduğumuz Norton Ghost ve Acronis True İmage tarzında diskin imajını almaktalar. Benim arzum ise kurulu sistemin tekrar dvd veya usb den boot edilip kurulabilir şekilde yedeklenmesi idi.

Süleyman bey Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü EBYS Birimi EBYS web teki java problemini gidermiştir.Şu an Mozilla Firefoxta ile Ebys E-imza ile çalışmaktadır.Kolay gelsin

Firefox 52 öncesi kullanalım.Java yüklemelerini de versiyon kısımlarını indirdiğiniz versiyona göre değiştirerek aynen aynen uygulayalım.

Evet.
Windows 7 ile (javayı 8u131 sürümüne güncelleyerek) https://ebys.saglik.gov.tr adresinden elektronik imza ile giriş sorunu çözülmüş.
Pardus ta ise sorun tam çözülmüş değil.
Pardustaki javayı 8u131 sürümüne güncelleyip giriş yapılmak istendiğinde aşağıdaki hatayı veriyor. Dün ve bu sabah giriş yapamadım. Sonrasında tekrarlayınca giriş yapıldı.

Ebys birimindeki arkadaşlarda teyit etti.Bende Pardus 17 de Mozilla 51.0.1 (64 bit) ile şu an bende açtı.

Aydoğan bey pardus 17 ile beraber gelen firefox ESR 52.2.0 sürümü ile beraber geliyor ve icedtea plugini kaldırmadan oracle javayı kurunca java sürekli çöküyor. Sanırım siz kurulumla beraber gelen sürümü kaldırarak 51.0.1 sürümünü yüklemişsiniz.
KDE 5.1 de firefox opt dizininde bulunuyor, bu 17 sürümde ise yerini tam olarak bulamadım. USR/SHARE dizininde firefox-esr dizini var. 51.0.1 sürümüne dönmek için firefox-51.0.tar.bz2 dosyasını zipten çıkarıp opt dizinine atmak yeterlimidir.

Süleyman Bey KDE 5.1 de firefox opt dizininde yükseltme ve eski sürümü kullanma çok kolay oluyordu.Pardus ekibi umarım o şekilde tekrar yaparlar. Ben şimdilik firefox-51.0.tar.bz2 dosyasını zipten çıkarıp opt dizinine attım.Oradan da masaüstü kısayol yaptım.Şimdilik böyle idare ediyorum.

5.1 görsel arayüz basitliği ve kullanım kolaylığına istinaden 17 sürümü çok karmaşık geldi. Doğal olarak 5.1 e geri döndüm. Firefox’u 51.0 a düşürdüm java 8u141 versiyonu kurdum. Diğer yapılandırmaları yapıyorum. Sorun çıkmazsa bununla devam edeceğim.
Not: Kurumda kullanmakta olduğumuz lexmark mx710 model ağ yazıcısı sürücüleri 5.1 te otomatik olarak yükleniyor 17 sürümünde ise yazıcı modelleri bayağı bir eksikti.

Hocam maalesef bende laptopta Kurumsal 5.1 e geri döndüm.Pardus 17 de laptopta en ufak wifi bile bağlanamadım.Ağları görüyor ama bağlanmıyor.Pardus ekibinden cevap beklemekteyim.Driver problemleri zamanla giderilir inşallah.

Yapılandırmaları bitirdim. Güncelleştirmeleri yüklüyor. Kurum olarak vpn ye geçtik. Transfer hızımız şimdilik çok düşük.
ebys de java 8u131 ile başlayan elektronik imza problemi 8u141 ile de devam ediyor. Sorunsuz olarak 8u121 ile çalışmıştı. Sorunun kaynağı pardus’mu yoksa Bakanlıkmı anlamadım. Aynı durum windows7 de sorunsuz çalışıyor.


Firefox 51 versiyonuna çakmak için Pardus 17 Firefox Güncelleme/Sürüm düşürme - Yükleme ve Kaldırma - Pardus Forumları - TÜBİTAK ULAKBİM Cüneyt Beyin paylaşımı ile eskisi gibi yaptım.Kolay gelsin.

Sağlık Bakanlığı ÇKYS için ckys.jnlp programı yayınladı. Bu programa buradan veya buradan indirilebilmektedir. Bu dosyayı çalıştırmak istediğimde ise hata almaktayım. Ekran görüntüsünü aşağıya ekledim. Aynı uzantıda Labris güvenlik duvarının programı var, sorunsuz çalışmaktadır. Firefox tan ÇKYS sorunsuz açılmaktadır. Bilgisayarımda Pardus 17 yüklü. Yardımcı olabilirseniz çok memnun olacağım. Selamlar , iyi çalışmalar.

@mcanatan Bey, Pardus çıkış vermiyor galiba… Java ile problemimiz yok. Takipteyiz…

Musa ilginize teşekkürler. Bu durumda ne yapabiliriz acaba?

java sürümü ile ilgili bir problem olabilir eski sürümde çkys çalıştırıldı.

1 Beğeni

Hocam 7.80 sürümünü denedim çalışmadı acaba Pardus 17.0 ile alakalı bir problem olabilir mi?

1 Beğeni

1.79 çkys çalışıyor. istersen bağlantı ver beraber bakalım

1 Beğeni