Pardus Kolay Kurulumu

Daha önceki paylaşımlarında da aynı konuyu gündeme getirmiştim. Tekrar gündeme getireceğim bir daha bu konuyu açmayacağım. 2-3 senedir Linux sistemine merak saldım ikinci işletim sistemi olarak windows’ un yanına kurup seçenekli olarak kullanıyorum. Milli ve yerli olmasından Pardus sistemine merak saldım pardusu kurmaya çalıştım kurulum esnasında karşıma sorunlar çıktı. Mint, Ubuntu, Debian, Manjaro linux sistemlerini kurdum denedim kurulumda hiç bir problem yaşamadım aynı işlemi Pardus da neden yapamıyoruz. Kurulumun dada da kolaylaştırılması gerektiğini düşünüyorum. Belirttiğim sistemler örnek alınabilir ve iyileştirilebilir diye düşünüyorum. Bahsettiğim sistem kurulumlarında Windows ta boş bir alan ayırmak yetiyor. Bahsettiğim sistemler de Debian tabanlı. Sistemin hızı kararlılığı bahsettiğim dağıtımlardan geri kalır bir tarafı yok ancak kurulumu çok zor ve karışık. olumlu bir tarafını söylüyeyim şu anda sitede yayımlanan KDE sürümünde bahsettiğim sıkıntıları yaşamadım. Yeni sürümlerde kurulum sıkıntılı. Bence paketlerin Kurulum modülleri iyi analiz edilmeli ve iyileştirilmelidir. Ümit ederim ki sistemin çok iyi olduğu günleri görürüz.

Merhaba;
Nerede sıkıntı yaşadınız.
Ben ufak tefek linux eğitimleri veriyorum. Ve arkadaşlar kurulumlar yapıyorlar. Bir sıkıntı yaşadıklarını ifade etmediler.

Tam olarak neyi kasdettiniz. Windows partition undan biraz yer ayırdığınızda çok kolay bir kurulum oluyor.

Selamlar.

1 Beğeni

Ali bey, yazımda açıkça ifade ettim. Bizzat yaşamasam inanın bu kadar yazmazdım. Mint, ubuntu, manjaro kurdum hiç sıkıntı olmuyor da neden Pardus ta sıkıntı oluyor. Diğerlerinde yardım almadan sıkıntısız kuruluyor. Zaten diğer linux dağıtımlarda o dediğinizi uygulayarak yapıyorum. Ulaşırsa ilgililer dikkate alırsa sevinirim.

1 Beğeni

Güzel arkadaşım, ne oluyorda kuramıyorsun?
Oraya sual et de derdine derman olmaya çalışalım.
İnstaller i mi beğenmiyorsun? Nedir sorun?
Sonra pardusun ki mint gibi sistemlerle aynı. usb veya cd den canlı aç. Masaüstündekini tıkla. Sonra tık tık ilerle. Neresi zor?
Ekip olarak 2 gündür çalışıyoruz, sıkıntı çeken çıkmıyor.
Selam ederim.

3 Beğeni

EFİ BIOS’lu bilgisayarlara yapılacak Kurulumlarda sıkıntı oluyor. Sitedeki KDE sürümünde problem olmadan tık tık kuruluyor. XFCE sürümlerinde aynı durum söz konusu olmuyor. Artık kurmadan flash üzerinden kullanacağım. İlginizden dolayı çok teşekkür ederim.

1 Beğeni

Hüseyin Bey sanırım NTFS yüklü ve çalışan windows varken yüklemekten bahsediyor. Bu pardusta mümkün mü?
Bir de USB diski bootable yapmak hemen herkesin becerebileceği bir iş değil. iyi bir açıklama lazım. ya da windows için buna bir installer maker yazmak lazım.

1 Beğeni

Ali bey, Grub Kurulumu Başarısız.

Kuruluma başlıyor sonunda ‘grub-pc’ paketinin /target/ üzerine kurulumu başarısız oldu. Kurulu sisteminiz grub önyükleyici olmadan açılmayacaktır. şeklinde hata vermektedir.

Bu yüzden Kurulumu sonlandırıp çıkmak zorunda kalıyorum. Bilgisayarımda Windows 8 kurulu. Harddisk düzeni şu şekilde C ve D sürücüsünü Windows kullanıyor. D sürücüsünden ayırdığım 12,5 GB alana Pardus kurmak istiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler…

2 Beğeni

Merhaba;
Kurulumu http://indir.pardus.org.tr/ISO/Legacy/Kurumsal/Pardus_Guvenli_Kamu_26102016.iso bu iso üzerinden mi yapıyorsunuz?

Pardusun tek sorunu kurulum yapınca grub menü listesine diğer işletim sistemlerini getirmiyor. Onun dışında bir sorun görmedim. Onu da “sudo grub-mkconfig” ile düzeltebiliyoruz.

Selamlar.

1 Beğeni

Bahsettiğiniz sorunun giderimesi gerekir. Şu anda yayınlanan KDE kamu sürümde grub oluşturmada bir sorun yaşamadım. XFCE sürümünde sorun oluyor. Alpha sürümünde de aynı sorunu yaşadım. Bu sorunlar hal edilsin güzel bir sistem.

1 Beğeni

Bazı bilgisayarların BIOS ayarlarında pardus ya da linux ile ilgili olumsuz birşeyler oluyor. Bu yüzden mesela çok uzayan boot süreleri ya da boot etmeme görülebiliyor. Çakma BIOS olup test edilmeden sürülen bilgisayarlarda bunlar olabilir.

Pardusun kurulumu bence zor değil.

bana zor olacağını tahmin ettiğim bir yer var mesela: partition ekranı geldiğinde sade basit bir kullanıcı hiçbir şey anlamaz. İlk gelen ekranın wizard olup, ancak “gelişmiş…” tıklanırsa sayılar görünmesi lazım.

3 Beğeni

Arkadaşlar ilgilerinizden dolayı çok teşekkür ederim. Ben zaten 2-3 tıldır Linux kullanıyorum. Ubuntu, Manjora, debian, fedora gibi bir çok dağıtımı denedikten sonra Linux Mint kullanmakata karar kıldım. 2-3 yıldır Linux Mint kullanıyorum son zamanlarda Pardus gündeme gelince merak ettim kullanayım dedim. Ama gerek forumda gerekse bilgi edinme hattından maruzatımı arz ettim. Ancak sorunun benden kaynaklandığı şeklinde hüküm verilince bende daha fazla meşgul etmemek adına bu merakıma bir süre ara verme kararı aldım. Ben tekrar Linux Mint kullanmaya devam etme kararı aldım. Linux Mintte her şey hazır geliyor. Grup boot oluşturmada da hiç sıkıntı olmadı, windows un yanına hiç bir ayar yapmadan kurulabiliyor, açlışta istediğim sistemde başlatabiliyorum. Şu iki haftalık sürede PARDUS sisteminin biraz daha geliştirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Her nekadar Linux Mint kullansam da PARDUS gelişmesini ve yaygınlaşmasını canı gönülden arz ediyorum. Herkese çok teşekkür ederim.

2 Beğeni

Sizin için iki detay söz konusu öncelikle usb boot ederken uefi olan seçenek üzerinden boot etmelisiniz. İkincisi disk bölümleme esnasında kurul klavuzımda belirtildiği gibi fat biçimde 200-250mb kadar bir bölüm oluşturup sonrasında bayrakları yöner diyerek boot Efi olarak seçmelisiniz. Mint , Ubuntu, debian vs. Kurulumlarında disk bölümleme sizin için yapılmış olarak geliyor. Bu yüzden sorunsuzca kurabilir ve boot edebilirsiniz. Pardus kurulumunda manuel olarak yapmanız özellikle tercih edilmiştir. Özellikle Xfce sürümü kurumsal olarak tasarlanmış ve pardus projesi toplumsal bilinç oluşturabilmek için yürütülüyor. TSE K 492 standart kodu ile belgelendirmesi yapılmıştır. Forum fikir paylaşımı için kurulmuştur. Sorun yaşadığınızda kesinlikle en iyi desteği buradan alabilirsiniz sorun yaşadığınız için lütfen vazgeçmeyin. Kullanan sayısı arttıkça proje daha iyi yerlere gidecektir.

1 Beğeni

Levent Bey, “Mint , Ubuntu, debian vs. Kurulumlarında disk bölümleme sizin için yapılmış olarak geliyor.” şeklinde ifade etmişsiniz. PARDUS sistemini de bu şekilde yapmak zor mu? Neden yapılmıyor? Benim cevabını alamadığım soru aslında bu. Kurulumu ergonomik hale getirmek lazım. Linux sistemine zaten insanlar soğuk, başlangıçta zorlukla karşılaştığı zaman çabuk soğuyacaktır. Birde ricam Windows sisteminin yanına Pardus nasıl kurulur. Buna ilişkin detaylı kılavuz yayımlanırsa iyi olur diye düşünüyorum. Çünkü sitede sadece PARDUS sistemli kurulum kılavuzu var.

2 Beğeni

Evet haklısınız. XFCE sürümünde yüklü işletim sistemelrini listeye eklemiyor.
bunun düzeltilmesi gerekli.

2 Beğeni

Şükür kurmayı başaedım

4 Beğeni

Merhabalar,
Büyük bir uğraştan sonra “alpha” sürümünü windows’un yanında ikinci bir sistem olarak kurdum. Öncelikle şunu belirteyim firefox programını açtığınızda “www.pardus.org.tr” web sitesine giriş yapılamıyordu, diğer sitelere girişte bir problem yoktu. Bu sorun Firefox’u güncellemekle çözülür diye düşündüm. Forumda anlatıldığı şekilde güncellemeye çalıştım yapamadım. Belirtildiği şekilde prosesler yürümedi. Yetki sorunumu var anlamadım.Kök dizini altında firefox dosyasını bulamadım. Bende Firefox’u kaldırdım tekrar kurmak istedim. Ama sonrasında firefox un kurulumunu yapamadım. Sonrasında “Synaptic Paket Yönetisi” nde “Köken” kısmının boş olduğunu gördüm.(Bu kısım flash bellekten açıldığında Yerel/contrib (depo.pardus.org.tr) … gibi adresler olduğu gördüm). Pardusu çok zor kurduğum için tekrar kurulum yapmak istemedim. Şu an güncelleme yapamadığımdan web bağlantısı kuramamaktayım. Depo adreslerini aktif hale getirip web browser yüklemem gerekmektedir. Sorunun çözümünde yardımcı olursanız sevinirim.

1 Beğeni

Masaüstünde sağ tık Burada Terminal Aç seçeneğine tıklayın
Komut satırında sırayla aşağıdaki komutları çalıştırınız:
wget https://download-installer.cdn.mozilla.net/pub/firefox/releases/52.0/linux-x86_64/tr/firefox-52.0.tar.bz2
tar xvf firefox-52.0.tar.bz2
mv firefox firefox-esr
sudo rm -rf /usr/lib/firefox-esr
sudo mv firefox-esr /usr/lib/
sudo mv /usr/lib/firefox-esr/firefox /usr/lib/firefox-esr/firefox-esr

1 Beğeni

Kurulum yaptığınız pc internet kısıtı yok ise güncelleme ve yazılım yükleme konusunda sorun yaşamamanız gerek.
Bazen depolarda anlık erişim problemi olabilir.
Öncelikle Synaptic Paket Yönetici > Ayarlar > Depolar altında depo.pardus.org.tr etkin olup olmadığınız kontrol ediniz. Synaptic Paket Yönetici aracılığı ile Tazele > Tüm Yükseltmeleri Seç > Uygula Seçeneklerini sırasıyla kullanarak pardus güncelleme işlemini yapabilirsiniz.
Eğer sorun yaşıyorsanız; Synaptic Paket Yönetici kapatarak terminal aracılığı ile

sudo dpkg --configure -a
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade 

komutları ile güncelleme yapabilirsiniz.

sudo apt-get install firefox 

komutu ile firefox u yükleyebilirsiniz.

1 Beğeni

Kaan bey, denedim ilk komut çalıştı dosya indirildi. Sonraki komutlar çalışmadı. Firefox-esr programını ben tamamen kaldırmıştım. Komutlarda bir yanlışlık mı var acaba? Kontrol etmeniz mümkün mü? İlginizden dolayı teşekkür ederim.

1 Beğeni

Kurumumuzda Pardus depolarına bağlanmakta sıkıntı oluyor. Sanırım kurulumda atladığım için depo.pardus.org.tr adresi depoda gözükmüyor. Depo adresini girmemiz yeterli mi acaba? Mobil hattan bağlanarak deneyeceğim.

2 Beğeni