Pardus için minimum sistem özellikleri neler

? sistem özellikleri neler olmalı

Merhaba,

Pardus’un websitesinde yer alan bilgiler şu şekilde:

Sistem gereksinimleri:

  • 2GB RAM,
  • 20GB disk alanı,
  • 256MB ekran kartı,
  • 64-bit destekli işlemci

abi 32-bit destekli işlemcim var eski sürümlerde grup varmı windowsla beraber kullanmak istiyorum.

Bu link üzerinden 32 bit’lik GNOME ve KDE olmak üzere 2 eski sürüme ulaşabilirsiniz.

Windows yanına pardus kurmak için yapılması gereken temel adımları aşağıda listeliyorum, fakat bazı aşamalar dikkat gerektiriyor, bu yüzden daha önce herhangi bir linux kurulum tecrübeniz yoksa kurulum esansında karşınıza çıkan tüm bildirimleri dikkatle okumanızı tavsiye ederim.

Öncelikle işletim sistemi hard disk (HDD) üzerinde belirli bir alana ihtiyaç duyar. Bu sebeple öncelikle aşağıdaki linkte gözüktüğü üzere Hard Diskiniz üzerinde belirli bir alanı ayırmanız gerekiyor.

Aşağıdaki bağlantıdan faydalanarak HDD üzerinde yeni bir disk bölümü oluşturabilirsiniz.
1.AŞAMA: Pardus Kurulumu İçin Windows Ortamında Disk Düzenleme

Bu aşamadan sonra indirdiğiniz pardus sürümünü bir USB belleğe boot etmeniz gerekmektedir.
Pardus sürümü “iso” formatında olacaktır. USB belleğe iso dosyasını yüklemek için Unetbootin programını kullanabilirsiniz. Programı indirdikten sonra yönergeleri takip ederek iso dosyasını USB belleğe kurmalısınız. Kurulumu yaptığınız USB belleğin içeriği tamamen silinecektir bu yüzden USB bellek içerisindeki bilgilerinizi yedeklemelisiniz.

Dikkat : Unetboot programını kullanırken doğru USB belleği seçtiğinize emin olduktan sonra formatlama işlemini onaylayın aksi halde farklı bir belleği silebilirsiniz.

Bir sonraki aşamada bilgisayarı hazırladığınız USB bellek üzerinden başlatmanız gerekmektedir.
Bu işlem için bilgisayarınız modeli ve kullandığınız bios ile ilgili biraz araştırma yapmanız gerekebilir. Bu link üzerinde faydalı olabilecek bilgiler mevcut.

Bilgisayarı hazırladığınız USB ile başlattıktan sonra Pardus kurulumuna başlayabilirsiniz.
Kurulum esnasında yönergeleri takip ederek ilerleyebilirsiniz. Kurulum yapacağınız HDD bölümünü seçerken dikkatli olmalısınız. Kurulum için önceden windows üzerinde hazırladığınız hard disk bölümünü seçmeniz gerekmektdir.

DİKKAT kurulum esnasında yanlışlıkla windows’un bulunduğu bölümü seçerseniz mevcut işletim sistemini silmiş olursunuz, bu yüzden HDD üzerinde yeni oluşturduğunuz bölümü seçtiğinize emin olun.

Burada örnek bir kurulum anlatılmış katkısı olabilir.

Kurulumla ilgili herhangi bir sorunla karşılaşırsanız lütfen belirtin.

Benim şöyle bir sorunum var disketimi bölemiyorum bilgisayarımda iki işletim sistemi var windows 7 ve ubuntu pardusu yüklüyorum ama kök dizini versem /home dizinini başka bölüme veremiyorum anlıycanız yani /home dizinini verecek disket bölünmüyor

Disket bölünmüyordan kastınız yeterli alanınız mı yok yoksa bölme işlemi esnasında hata mı alıyorsunuz?

Home dizinini ayrıca atamanıza gerek yok diye biliyorum sadece kök dizini seçmeniz yeterli olmalı. Amacınız home dizinini işletim sisteminden (pardus) ayrı bir alanda oluşturmak mı?

Son olarak herhangi bir işletim sistemi kurmak istemeseniz bile, Harddsiki istediğiniz gibi bölebilirsiniz. Hem windows üzerinden hem de ubuntu üzerinden Disk yönetimi, Gparted vb programlar ile Harddiski bölümlendirmek mümkün.

Yeterli alanım var pardusu kurdum ama pardusun grup çıkmıyor ubuntunun grup çıkıyor ?

Pardus için ayrıca bir grub çıkması gerekmiyor, 1 makinede sadece 1 grub çalışması yeterli.

Anladığım kadarıyla mevcut Grub (ubuntu üzerinden ayarladığınız) sadece windows ve ubuntu için açılış seçenekleri sunuyor, fakat pardus bu grub’da gözükmüyor. Durum bu şekildeyse tek yapmanız gereken ubuntu üzerinden bilgisayarı başlattıktan sonra grub düzenleyerek pardus’u mevcut grub’a eklemek.

Ubuntu üzerinden grub menüsünü düzenlemek için burada güzel bir kaynak var, size yardımıcı olacaktır.

NOT: Her ihtimale karşı grub.cfg dosyasını düzenlemeye başlamadan önce bir kopyasını kaydetmenizi tavsiye ederim.

1 Beğeni

Ve 4 den fazla bölemiyorum disketi