Pardus App Geliştirme Hub Oluşturulması

Pardus üzerinde yazılım (sistem değil app) geliştirip submit edebilecek ve ortak opensource ya da freeware ya da shareware ya da servis ödemeli yazılımları koyabileceğimiz bir git sunucusuna ihtiyacımı var diye düşünüyorum.

Üniversite öğrencileri, meraklılar gönüllüler, bilgi işlem çalışanları ve girişimci firmalar bu sayede ihtiyaçları giderecek olan yazılımları geliştirip ortak ve emniyetli güvenilir, kolay yükleme yapılmasına görece müsait bir alana kodları yerleştirebilirler.

Bunu sağlayabilir miyiz? Görüşleriniz?

1 Beğeni

Github da böyle uygulama geliştirenler var ama. Pardus’un kendisinin olsa ve bir arayüz ile depo gibi kolayca herkes ulaşsa ve proje stabil sürüme geçince depoya alınsa. Böyle bir sistem çok güzel olur.

1 Beğeni

http://bakkal.linuxdiyari.com kardeş işletim sistemi çalışıyor buna benzer birşey olabilir Pardusta

Bu bakkal daha çok uygulama sunumu ve reyting için. Bunu pardus için zaten yapmayı planlıyor arkadaşlar. Temel App kütüphanesi ve install yöntemleri pardusta çalıştığı görülmüş (yüzde yüz test edilmiş olmasa da) programlar listelenecek. dropbox, gimp, messenger, vs vs.

Malesef neyin planlandıgını bilemiyoruz pardus için bir yol haritası falan paylaşılmıyor hata takip malesef yok bunlarıda umarım planlıyorlardır. iyi forumlar

Bunların hepsi plan içerisinde. Buradaki forum da çok iyi takip ediliyor. Görüşleriniz için teşekkürler. El birliği ile çok özgün ve başarılı bir ekosistem ortaya çıkacağından eminim.

1 Beğeni

Kesinlikle böyle bir mağazanın olması gerekiyor. İphone ve android in yaygınlaşmasının en büyük nedeni budur. Yazılımcılara buradan gelir çıkarsa pardusa özgü programların yazılması çok hızlanacaktır. Ben bu konuda isim bile önerebilirim. ‘Pazar’

2 Beğeni

Ben aslında onu da başka başlık altında paylaştım. İki ayrı şey gerekiyor

1- geliştiriciler için GIT sunucu
2- vatandaş için indirme yükleme bilgi sayfası (otomatik yüklemeye gerek yok, ilerde olursa olur)

ben de sizlerle aynı fikirdeyim tabi mutlaka sisteme diğer insanları dahil etmek gerekiyor.

Play Store ile Android bu işi başardı. Ve gerçekten çok başarılı oldular. Bu konuda Google’da akıllılık yaptı ayrı konu tabikide. Adamlar sonuçta bir geliştirici ortamı ve sdk ile acemi kullanıcılara bile uygulama yazdırıyorlar. Ben bu konuyu daha önce bazı yerlerde paylaştım ama herkes dalga geçti. En önemli konulardan birisi. Eğer bir linux dağıtımına sahipsen geliştirme ortamına sahip olmalısın. Eclipse açık kaynak bir IDE ortamı. Java desteğinden tut da c++ 'a kadar bir sürü dil desteği var. Dünyaca kullanılan en yaygın dil Java. Android Java kullandı. Sende Java kullan. Eclipse özelleştir. Java için Pardus SDK yaz. Adamlar ilk SDK 'da ne koydular yahu. Bişey yoktu. Zamanla geliştir. Hatta 'Pazar’a da doğrudan update olsun. Tabiki kontrol edildikten sonra. Moderatörler kontrol eder ve onaylarsa ürünün pazarda. Bu konuda bir çok sıkıntımız var bizlerin. Pardus ekibi güvenlik konusuna son zamanlarda çok önem veriyor ama zaten Linux yeteri kadar güvenli. Şimdilik güvenlik biraz daha bekleyebilir. Bu güne kadar bekledi de kime ne oldu. Yine kimseye bişey olmaz. Bir an evvel Pardus’a has bir IDE yada Eclipse gibi bir IDE’ye SDK paketi yazılıp geliştirilmeye başlanmalı. Adamlar APK uzantısı şeklide uygulama paketi hazırlıyorlar. Bizde de DEB hazırlayacağız bişey yok bunda. Sadece otomatik hazırlanacak. Eclipse yada Pardus IDE hazırlayacak. Umarım yakın zamanda bu konuda büyük bir gelişme olur. Zannetmiyorum ama ben yine de fikrimi sunmak istedim. Kusuruma bakmayın.

1 Beğeni

Bu meseleyi çok dilli de olarak kovalıyoruz. Kullanıcı tabanı için büyük önem arzetmektedir. En kısa zamanda altından kalkılacaktır. katkıda bulunmak isteyenler için bir başlık açmak ister misiniz? Kendinizi tanıtıp bir programın nasıl yüklendiğini konfigüre edildiğini tanımlamanızı bekliyoruz.