Millileştirilmiş yeni sürüm yazan Debian tabanlı mı?

Merhabalar
Anasayfada indirme linkleri olan sürümler Debian tabanı olan sürüm mü? Zira Pardus çekirdeğini değiştirdiği için hayal kırılığına uğramıştım:(

2 Beğeni

benim farkettiğim sadece KDE üzerine tema çalışması yapılmış… geri kalan herşey ile debian. depo adresleri de debian olsa imiş tam olacakmış…

2 Beğeni

Tamamen aynı olmasa da baya bi yakın debian depolarında olmayan birkaç fazladan paket var , ancak size bir sorum olacak cevaplarsanız sevirim.
Sizce bir dağıtımı taban aldığı yapıdan farklı kılması için olması gerekenler nelerdir ?
Bu soru tamamen merak ve öğrenmek amaçlı sorulmuştur lütfen kötü niyet aramayın

3 Beğeni

Bence eski pardus cok basariliydi keske kaldigi yerden devam etseydi. Bir anda debian tabanli yapiya gecti ve özgünlüğünü kaybetti. Bence bu dağıtım anasayfadaki yazdığı gibi millileştirilmiş değil. Ben gerçekten ciddiye aldigim icin cevap yaziyorum bu isletim sistemi resmen debian olmus. Eski sistemde ismen hatirlamiyorum ama program ekleyip cikaran yazilim bile özgündü.

2 Beğeni

eskiden pardusun kendine özgü paket yapısı ve kendine özgü yönetim programları vardı. PİSİ enbüyük başarıydı diye düşünüyorum ama olmadı işte. bir gecede kapandı…
hemde en çok göze gelmeye başladığı zamanlarda.

4 Beğeni

özgün olmasını sağlamak için gerçekten birçok arkadaş bu konuya gönül vermiş ve vermeyede hazır. inşAllah bunlara gerekli fırsatlar verilip sistemli bir çalışma yapabiliriz.

Pek de millileştirilmiş değil maalesef. Eski hali daha iyiydi.

Bir de bireysel sürüm de çıkartılsa. Kurumsal adı altında olmadan yani.

2 Beğeni

Bu gibi eleştiriler sıkça yapılıyor. Linux Dağıtımları arasında sivrilen, özgün ve güçlü bir alternatif olarak Pardus düşüncesinden kamuda yaygın kullanılan, bilinen bir Pardus düşüncesine geçildi gibi. Bu arada yine yeni projeler de görmekteyiz. İnsanların aklına hâlâ Kaptan, Pisi falan gelebiliyor elbette.

Ben ayrıca Kurumsal ve Topluluk diye iki ayrı sürüm çıkartılıp, yürütülmesini doğru bulmuyorum.

2 Beğeni

Pardus’un güncel bir dağıtım üzerinden devam etmesine fazlaca takılmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. Ubuntu da Debian tabanlıdır. Linux dağıtım şemasını görmüşsünüzdür. http://futurist.se/gldt/wp-content/uploads/12.10/gldt1210.png Sanırım artık Pardus’u duyurma geliştirme ve yaygınlaştırma zamanıdır.

2 Beğeni

Pardus projesi 2 kişi ile 2012 de ULAKBİM çatısı altında tekrar başlatılmış ve
Pardus 2013 versiyonu ile Debian Paketlerine geçiş yapılmıştır.
Bundan sonraki süreçte AĞIRLIKLI OLARAK işletim geliştirmekten ziyade AZ
sayıdaki insan kaynağıyla kamu kurumlarının olmazsa olmaz ihtiyaçları olan,

-EnGerek (Kimlik Yönetim Sistemi)
-LiderAhenk (Merkezi Yönetim Sistemi)
-Ahtapot (Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi)
-ETAP (Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi)
-ULAKBÜS (Ulusal Açık Kaynaklı Bütünleşik Üniversite Sistemi)

projelere ağırlık vermiştir.
Bu projeler Kamuda açık kaynağı yaygınlaştırma adına AKYAY projesi altında
kadromuzu günden güne güçlendirerek devam etmektedir.
2015 versiyonu muz ile gelinen noktada çok kısa sürede kullanan kamu kurumları ile
2012 ye kadar kullanan kamu kurumları ortadadır.

Bu durumda sürece katkı! sağlamak için aşağıdakilerden hangisini yapmalıyız?

a) Pardus çekirdeği yazmadınız “tü kaka” size…
b) Pisi’yi bıraktınız “pist pist” size…
c) Debian’a Pardus şapkası geçirmişsiniz “pışııık” size…
d) “Ben kamuda açık kaynak istemiyorum fakirler sizi…”


diye gider ama belki aşağıdaki gibi bir madde daha siz eklersiniz…
z) Pardus’u tanıtma, yaygınlaştırma vs. konularında ben ne yapabilirim?

20 Beğeni

Afedersiniz ama gergin, mutsuz, şikayetçi,herşeye kulp takarak çeşitli forumlarda dolaşmaktan bıkmadınız yıllardır, zaten yaklaşık 10 sene boyunca konuşmaktan ileriye gidemediniz. Şöyle en basit haliyle bir düşünün; o zaman kaç kurumda kullanılıyordu şimdi kaç kurumda kullanıyor, kaç kişinin özgür yazılımlardan haberi oldu, böyle bir dünyanın varlığından haberdar oldu,bu konuda bilinçlendirildi, ne kadar kazanç elde edildi. Evet şunu bir kabul edin artık >>> debian tabanı kullanılıyor, çok da güzel kullanılıyor. Diyeceğim şudur ki konuşmalarınız okul kantinindeki kadar boş, “Dünyada kesin olan tek şey geçmiştir; fakat üzerinde çalışmak zorunda olduğumuz her şey gelecektir.” Mutlu olmayı öğrenin artık.

4 Beğeni

İlk iş göç etmek ama nasıl !

:exclamation: Yıllardır göç edememe nedenimiz kullandığımız ticari programların platform bağımsız olmaması ve Pardus’ta muadillerinin bulunmamasıdır. (LibreOffice ve web tabanlı olanlar hariç)

:question: Yardımcı olmak isteyenler için: Wine üzerinden ETA V.8 SQL - Wine - Pardus Forumları - TÜBİTAK ULAKBİM

1 Beğeni

Merhaba. Gelecek kesin olmasa da, şimdiden sonra bir hayalimiz, bir hedefimiz var mı? Bir yol haritası… 2006 yılında pardus 1.0’ i kullanarak başladım. Çevremdeki bir çok insan ve iş yerini pardus’ a geçirdim. Sonrası malum. Resmen ortada kaldım… Şimdi Ubuntu kullanıyorum. Tekrar Pardus’ a geçmek istiyorum ama hak verirsiniz ki hayal kırıklığımız çok. İçimize su serpmek için Pardus’un geleceği hakkında bilgilendirici bir yazı okumanın hepimize iyi geleceğini düşünüyorum… Yetkililere duyrulur. :slight_smile:

3 Beğeni

Bunun adı yapıcı eleştiri arkadaşım, şirketler bile müşteri memnuniyeti yönetim sistemini tercih ediyorlar. Şikayetler fırsattır, biz mutluyuz sen de şikayet edenlerden şikayet etme, mutlu olmayı öğren artık.
Kalkıp okul kantiniymişmiş özgür yazılımdan haberimizmişmiş, tanımadığın kişilerle ilgili bu kadar saygısız olmaya hakkın yok.

%100 katılıyorum. Madem Pardus bizim işletim sistemimiz hakettiği değeri bulsun

1 Beğeni

Kendi paketlerini yazmayı kim istemez? yukarıda Debian paketleri tercihi sürecinde mevcut personel sayısını belirttim. Hal böyle iken Pardus’a katkı anlamında bu şekilde bir yapıcı eleştiri çok kabul edilebilir değil kanımca. Amacım saygısızlık hiç değil. Kamuya bu şekilde daha hızlı nüfus edebiliyor ve kullanan kurum sayısını arttırabiliyor isek beraberinde personel sayısını daha fazla arttırabilir, özel sektör ile bir ekosistem oluşturabilir,. kamuda ticari ve kapalı kaynak kodlu yazılımlara olan bağımlılığı azaltabiliriz. Bunun sonucu olarak da şimdikinden daha özgün bir işletim sistemi mümkün olabilir. Tekrar belirtiyorum şuan amacımız işletim sistemi önceliğinden ziyade kamuda açık kaynağı yaygınlaştırmaktır. neydi o problem çözme tekniği? : step by step

2 Beğeni

Bir taraftan Pardus’u özel hissettirecek projeler de yürütülemez mi? Mesela hafif bir masaüstü ortamı, Pardus içinde gelen özel bir yazı tipi ailesi gibi. Bu gibi projelere ayıracak personel yok mu? Tamam, Pardus yürüyor ama insanlar, son kullanıcı bir takım işaretler görmek istiyor galiba. Pardus’un “farklı” hususiyetlerini görmek istiyor. Bu yapıldığı takdirde, eleştiriler de nispeten azalacaktır. Neticede bir İşletim Sisteminden bahsediyoruz ve burası bir forum.

2 Beğeni

Kamudan yeni emekli olmuş biri olarak görev yaptığım süre içinde en büyük hayalim kamu kurumlarının açık kaynak kod yazılıma geçmesidir ama nasip olmadı. İnşallah bundan sonra olur da kamu her sene aldığı yüzbinlerce bilgisayara işletim sistemi ve office dahil para vermekten kurtulur. Gerek maliyet, gerek güvenlik, gerekse donanım tasarrufu olarak büyük bir tasarruf sağlarız.

7 Beğeni

Kamuda her sene hurdaya ayrılan yüzbinlerce bilgisayar daha hafif işletim sistemi ve net üzerinde kişiselleştirme ile daha aktif kullanılabilir.

3 Beğeni

@Emekli abi umarım yetkililer ve diğer kamu çalışanları da sizin gibi düşünmeye başlar.

3 Beğeni