İllede çekirdeğimiz, İllede tamamen yerli işletim sistemimiz olsun diyen arkadaşlar

Merhabalar,

2015 tarihli yazı: Linux has 2,000 new developers and gets 10,000 patches for each version | Ars Technica

2016 Tarihli bir yazı daha: Linux Kernel Developers on 25 Years of Linux - Linux.com

Aşağıdaki tabloda her versiyon geçişi sırasında ne kadar geliştiricinin ekibe katıldığını gösteriyor. Mesela; versiyon 3.11 geliştirilirken 205 geliştirici, 3.12 ye sırasında ise 219 geliştirici ekibe katılmış. Ekibin toplamda kaç kişi olduğunu siz hesab ediniz.

Aşağıdaki tabloda ise firmaların çekirdek çalışmalarına katkılarını gösteriyor.

Bu tablo ise firmaların bu iş için ne kadar personel istihdam ettiğini gösteriyor.

Bu sebeplerden dolayı 2 satır kod yazıp, verdiği hatayı düzeltmek için 2-3 saat uğraşmayan birileri için çekirdek yazmak kolay bir iş sayılabilir. Pardus projesini beğenmeyebilirler de… Ama yaptıkları eleştirinin kıymeti maalesef bu kadar. 2 satır kod yazmaktan aciz ol, ama dağ gibi eleştiri yap… Boyacı küpü misali…

Açık kaynak uygulamalar herkesin malıdır. O sebepten çekirdek ve açık kaynak uygulamaları yeniden yazmak yerine bunların yerelleştirme çalışmalarına yardım etmek çok daha isabetli olacaktır.

Selamlar.

4 Beğeni

Bu ülkede elbetteki çekirdek yazarak Türkçe tamamen Türk Malı işletim sistemi yapacak kadar yetişmiş eleman mevcuttur. Yeter ki önemli bir bilişim şirketi bu işe el atsın. Debian’ın , Manjora veya Redhat’ın her sürüm güncellemesinde Türkçe çeviri yapmaktan kurtulmanın yolu çekirdeği Türkçe konuşturmaktır. Çekirdek Türkçe konuşursa gerisi gelir. 7 milyon üniversiteli bulunan Türkiye’de bunun mümkün olması gerekir. Pardus için de 2003’de ne lüzumu var Windows var demişlerdi. Pardus’dan evvel Gelecek Linux Windows karşısında rekabete başlamıştı. Bitirildi. Türkix, Turkuaz bitirildi. Truva Linux bitirildi. Kodlama dersi ilkokuldan başlamalı.

2 Beğeni

Elbette: 1.000-2.000 kişi bulursanız, Linux un 1/10 unu, 10-15 yılda belki! yazabilirsiniz. Tamamen Türk malı diye sevinebiliriz. Lakin kendimizin bile bir işine yaramaz.

Sonra Türkçeleştirme ile çekirdek yazmanın ne alakası var. Sen al Türkçe desteğini ver. Zaten Türkçe desteği var Linux dağıtımlarının. Eksik gedikleri olabilir, tamamlanır.

1 Beğeni

Burayı düşünmeden ve araştırmadan yazmışsınız kanaatindeyim. Gerçek dünyaya zıt yazdıklarınız. Her sistem güncellemesinde tekrar çeviri filan yapılmıyor. Sadece yeni olanlar pakete ekleniyor.
İsterseniz arama motoruna “Çekirdek Türkçe konuşursa” yazın, bunu ilk üretenin siz olduğunu gösterir. Bu sebepten bu söylediklerinizin hiç bir geçerliliği yok.

1 Beğeni
  1. 7 Milyon üniversite mezununun ne kadarı bilişimle alakadar?
  2. Bilişimle alakadar olanların ne kadarı programcılıkla ilgileniyor?
  3. Programcılıkla ilgilenen grubun ne kadarı sistem programcılığı yapmış?
    Sualller daha da artırılabilir.
3 Beğeni

Sonra bunların hepsi de dağıtım. Elbette Tübitak dışında dağıtım yapanlar olacak. Buna mani olan yok. Zaten açık kaynak dünyasının özü bu… Hele özgür bir dünyada yaşadığımız düşünülürse…

Sizce bunların bitmesindeki tek sebep bitirilmeleri mi? Yoksa başka sebepler olabilir mi?
Mesela; Pardus’un tek düşmanları kapitalist firmalar mı? Hayır. İnternette forumları gezin bize bizden başka düşman yok…

Kurumsal bir işletim sistemiyse talebimiz benim kanaatimce Pardus doğru yolda gidiyor. İster bu forumda isterse diğer platformlarda bunu eleştirenlerin bir kısmı bu hizmeti baltalamak için bunu yapıyorlar. Bazı safdil arkadaşlar da onların ekmeklerine güzelce yağ sürüyorlar.

Kaş yapayım derken bu çalışmayı baltalıyor arkadaşlar. Destek vereceğine köstek oluyorlar.

Her neyse… Biraz celallendik affola…

Ama her iş yapılmaya kalkıldığında ehil olan da, olmayan da, iyi niyetlisi de, kötü niyetlisi de… karışıp baltalayınca biraz oluyor böyle haller.

3 Beğeni