Havelsanli pardus 2017

Havelsan ve Tubitak ın ortaklaşa geliştirdiği güncellenmiş pardus 2017 yılında çıkarmı tanıtılırmı yoksa 2017 imi bekleyecegiz bu konuda son gelişmeler hakkında bilgi almak istiyoruz umarım düzgün bir appstore tarzı market eklerler bu sefer içine

Umarım güzel bir Pardus 2017 sürümü gelir ve insanlar artık pardusa geçer oyunlarda linux içinde yazılmaya başlandı steam bakılınca bayağı zenginleşmiş linux :slight_smile:

1 Beğeni

Pardus’un 2017 sürümünden bi haberim yok fakat oyunlar ile ilgili linux dünyasinda cok büyük bir hareket var.
Pardus .deb tabnli oldgu icn oyun sorunu cekmeyiz. Bende dediginiz gibi 2017 sürümünü bekliyorum.

1 Beğeni

Pardus sürümlerinde bundan böyle yıl ifadesi olmaması uygun olacaktır. Çünkü herkesin en son sürümde olan bilgisayarı kullanması beklenmeyebilir. Bu durumda yıl geride kalınca kendisini kullanıcının kötü hissetmemesi gerekir. Bu nedenle “ben pardus 6 kullanıyorum” “ben pardus 5.02 kullanıyorum memnunum” şeklinde ifadeler normal kabul edilmelidir. 2018 yılında bir arkadaşın ben pardus 2017 kullanıyorum demesi psikolojik olarak geri kaldığını ifade edecektir. Oysa işini onula başarılı olarak görüyor ve dokunmak istemiyor olabilir.

3 Beğeni

İlgisiz… Ubuntu da yıllara göre sürüm numarası belirliyor. Sanırım bu konuda bilgisizsin ki bu şekilde bir yorum yapmışsın. Ben açıklama getirmeye çalışayım.
Örnek Ubuntu son sürümü ele alalım: Nedir son sürüm: 16.10 yani bunun anlamı 16 2016 yı temsil eder ve 10 ise 10. ay da yani Ekim ayını temsil eder. Bundan sonra ki sürüm ise 17.04 yani 2017 Nisan demek oluyor. Milyonlarca Ubuntu kullanıcısı geri kaldığını hissetmiyorda Pardus kullanıcısı mı geri kaldığını hissedecek? İyi günler.

Sevgli Cengo
Yorumunuz bazı bilgiler içerse de başlangıcı oldukça yanlış ve 30 yıldır içinde olduğum izlediğim bu ortamı nasıl ve ne amaçla yorumladığımı (yazıda belirtmiştim) anlamaktan uzak.

Ubuntu doğru yapıyor yapmıyor bunu konuşabiliriz. Programlı eskitme diye ayrı bir durum daha var. Ancak Pardus her yıl yeni sürümü çıkaramayabilir, aynı zaman da eski sürüm “kötü” anlamına da gelmez.

Ubundu 16 yüklemişim diyelim yıl 2017 olduğunda değiştrmez isem sorun mu yaşıyorum. Versiyon numarası “ABOUT/Hakkında” kutusunda yıl olarak görüntülenebilir. Bu iyi. Ancak bunu logolara açılış ekranına taşıyıp ana versiyon adı olarak kullanmak. (windows95 98 gibi) doğru değil. “netekim” windows bunu bıraktı.

Ubuntu referans alacağız diye bir şart yok, onlar herşeyi doğru yapıyor diye de bir şart yok.

Sevgiler.

1 Beğeni

Bence sürümlerde yıl olayının olmaması gerekiyor. Ayrıca tek masa üstü ve pardusa özgü kendi masaüstünün olması gerekiyor. Bunun haricinde server, desktop, mobil, tablet ve akıllı tahta versiyonlarının da olması ve birbirleriyle sorunsuz olarak entegre olarak çalışmaları gerekiyor. (Bunun için topluluk sürümü tübitak’ın içine dahil edilebilir ve adı desktop sürümü olabilir) Kesinlikle diğer masaüstlerinin kurulumuna izin verilmemesi ve tek bir masa üstünde uzmanlaşma dan yanayım.( diğer masa üstlerini kurunca debian yazıları logoları çıkıyorya uyuz oluyorum. Kde pardus masa üstünde de bazı yerlerde gördüğüm oluyor) Desktop ve server depolarının ayrı olması ve örneğin sunucuya özgü programların desktop ve diğer versiyonlara kurulumunun engellenmesinden yanayım. Vatandaş test yapıcam diye kuruyor pardusu ondan sonra allah ne verdiyse yüklüyor sonrada pardus şişiyor yok yavaşlıyor yok çöktü demeye başlıyor.

Ayrıca konsol olayının tamamen ortadan kalması gerekiyor yıl olmuş 2017 biz hala konut yazıp kurulum yapmayla cebelleşiyoruz. Her şey grafik arayüzden yapılmalı. Ayrıca Windowstaki terminal server, domain controler gibi özelliklerin üzerinde yoğunlaşılması gerekiyor.

1 Beğeni

evet süper bir tespit bencede kde harici masaüstü kurulumuna izin verilmemeli tek masaüstü ortamıyla devam edilmeli yıl olayıda kalkmalı.

1 Beğeni

Yeni çıkacak olan pardus sürümünün betası yada görüntüleri varmı?

Test edebilirsiniz.
http://depo.pardus.org.tr/pub/ISO/alpha/pardus-light-devel-amd64-201703151641.iso

4 Beğeni

Birde KDE sürümünün 2017 versiyonu çıkacak mı ? Müsait olunca bilgi verirseniz memnun olurum. Hayırlı akşamlar…

muhtemel dahilinde ne anlama geliyor?

Sanırım soru şu. yeni sürümü sıfırdan yüklemek zorunda mıyız yoksa update aynı anlama mı geliyor?

Apple IOS gibi?

1 Beğeni

Kaan bey bu Alpha olan sürüm XFCE nin yeni sürüm olan vesiyonu mu? Yoksa Test aşamasında olduğu için mi ona benziyor. Bende ilk defa Linux kullananlardanım. Sayenizde öğreniyoruz. KDE Kurumsal 5 yüklü bilgisayarımda…

Adı üzerinde olduğu gibi test sürümüdür. 3. ayda iki adet test sürümü çıktığı gibi kararlı sürüm içinde başka test sürümleri çıkabilir. En son test sürümü kararlı ise güncelleme yapmanız yeterli ama başka bir sürüm çıkarsa yeniden yüklemeniz gerekir.

1 Beğeni

Yeni sürümün XFCE arayüzlü olanı. KDE arayüzüde test aşamasında.

2 Beğeni

Aynen bende senin gibi düsünüyorum.

Arkadaşlar bizler biraz daha sabredelim nasıl olsa yeni SÜRÜM tam olarak biterse umuyorum ki pardusun kendi sitesinde sürümler bölümüne eklenecektir.

Saygılarımla…

2 Beğeni

Pardus Gnome dağıtımı çıkacak mı?

--------------------- En son yapılanlar böyle listelenmiş ---------------------
Pardus KDE Sürüm Notları
Yapılmış olan 900 bin kelimelik Türkçeleştirme dağıtıma entegre edildi.
Pardus kullanım kitapları dağıtımın içerisine entegre edildi.
Kurulumu kolaylaştırmak için kurulum kılavuzu dağıtıma eklendi.
Güncel cep telefonları ile dosya iletişimi konusundaki problemler giderildi.
AKİS e-İmza donanımları ile ilgili problemler giderildi.
Kurulum sırasında ev dizini farklı disk bölümü halinde yapılandırma seçeneği eklendi.
Pardus kurulum aracı yenilendi.
KDE temelli apt arayüzü olan Apper sisteme eklendi.
Açılıştan kullanıma kadar görsel bütünlük geliştirmeleri yapıldı, farklı masaüstü arkaplanları eklendi.
GRUB 2.02 sistem yükleyici ve Linux 3.16 çekirdek sürümü kullanılmaya başlandı.
İşletim sisteminin donanım desteği arttırıldı. Hatalı saat problemi giderildi.


Bence artık düzgün bir açıklama gelmeli yöneticiler tarafından pardus şuanki sürüm güncellenerekmi gidecek yoksa başka bir sistem yada eski pardus üzerindenmi gidilecek appstore tarzı bir market ekleyip diğer linux dağıtımlarından ayrılacakmı yoksa hiçbirşey yapılmayacakmı market konusunda kendisine özgü bir masaüstü geliştirilecekmi yoksa başkalarının masaüstüne bağımlımı kalınacak yada ne gibi şeyler bizleri bekliyor yada biz neleri görüyor olacağız

--------------- Bence bunlar kesinlikle yapılmalı
gelişmiş güzel bir market eklenmeli
özgün bir yerli masaüstü geliştirilmeli

yetkili ve bilgisi olan kişilerden bu soruların cevabını bekliyorum Teşekkürler…

Şu anda XFCE ve KDE arayüzleri var. Gnome arayüzü synaptic paket yöneticisinden yükleyebilirsiniz.

1 Beğeni