GRUB win10 açmıyor?

arkadaşlar merhaba. bilgisayarımda windows 10 yüklü. ikinci bir işletim sistemi olarak pardus kde sürümünü yükledim. açılışta grub ekranı geliyor, pardusu seçersem pardus açılıyor ancak win10 seçersem boot hatası veriyor (resim ektedir.)
bios ayarlarında uefi olarak değişiklik yaptığımda ise grub ekranı gelmiyor ve direk win10 açılıyor. bu sorunu nasıl düzeltebilirim? yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler.

1 Beğeni

Merhaba Fatih,

Benzer bir sorunla ben de karşılaştım, beni çözüme götüren yöntem şu şekildeydi:

Windows 10 çalışır şekilde ayarladıktan sonra, boot-repair-disk yazılımını kullanarak pardus için gerekli önyükleme ayarlarını otomatik olarak yapabilirsin.

Boot-repair-disk yaklaşık 650 MB’lik bir linux işletim sistemi. Yukarıdaki link üzerinden ISO dosyasını indirdikten sonra bir USB belleğe unetbootin vb bir uygulama ile yazıp ardından bilgisayarı bu USB bellek üzerinden başlatmalısın.

Sonrasında Boot-Repair-Disk üzerindeki “Ön yükleme Onarımı(Boot Repair)” penceresinde “Önerilen Onarım(Recommended)” seçeneğinini takip ederek sorunu çözebilirsin.


Son olarak Pardus’u kurduktan sonra Grub üzerinden herhangi bir ayarlama yapmış mıydın?

2 Beğeni

Merhaba Mustafa.
Evet boot repair disk ile dediğini aynen yaptım ancak sonrasında bilgisayar kendini kutudan çıktığı ilk güne döndürdü. Sonradan win10 yükseltmiştim onu bile win8 olarak formatladı herşeyim silindi tabi. Grub ayarlarında bi değişiklik yapmadım.

Öncelikle bilgilerin silindiği için üzgünüm, boot-repair’in bilgisayarı neden formatladığına anlam veremedim sadece boot kısmını düzeltmesini bekliyordum. Windows 10’da yer alan recovery seçeneklerinde bir alt sürüme geri dönüş mümkün fakat boot repair’in neden bu şekilde bir ayarlama yaptığını bilmiyorum.

Belki de yanlış birşeyler yaptım die düşünüyorum ama şu an tekrar denemeye cesaretim yok :slight_smile: masaüstünde pardus 2013 32 bit kullanıyorum şimdilik. Siz şu an win 10 ile pardus 2015 i aynı makinede kullanabiliyor musunuz

Şuan bende window 10 ve pardus aynı harddisk üzerinde kurulu, bilgisayar ilk açılırken grub ekranından işletim sistemini seçip o şekilde 2 işletim sistemini de kullanabiliyorum. İlgili problemin çözümüne yönelik daha detaylı bir bilgi edinirsem buradan sizinle paylaşırım.

iyi çalışmalar.

Fatih amacini ögrene bilirmiyim? Windows 10 / windows 8 / 8.1 PC´ne pardus´mu yüklemek istiyorsun?

Beyler windows 10 yanina HDD veya SSD hafizaniza linux yüklemek biraz deneyim istiyor. En güzel yöntem Windows ayarlarinda hafizada linux icn yer ayirip PC´yi Linux DVD´si ile yeniden baslatip F2 veya F12 Tusuna basin. Bazi PC´lerde basili tutmaniz gerekiyor ve BIOS menüsüne girmeyi basarirsniz. Eger Bios Menüsüne girerseniz DVD Sürümünü HDD yada SSD Discnden öne cekin. Sonra Windows´u yeniden baslatmamak icn devre disi birakin. Böyle yaparsaniz linux yüklerken windows veya verileriniz silinmez.

Mümknse en basit cözüm herzaman iknci bir hafiza bölümü almatkdir. Örnek 1. HDD/SSD → Windows ____
2. HDD/SSD → Pardus Linux.

Windows yanina Linux kullanmanin yöntemi cok.

Hic ugrasmak istemiyen var ise VirtualBox yada VirtualPC yi yükleyin linuxla istediginizi yapin.
Bunu yapmak istiyorsaniz muhakkak en az 8GB Ram ve Intel i3, i5, i7 ve Xeon isletimcileri gerekiyor yani bunlarla daha takintisiz calisa bilirsniz… Daha fazla soru icn yazn… :wink:

Muhammet Esmer öncelikle teşekkürler.
Lenovo laptopumda win10 yüklü. Yanına Linux Pardus kurmak istiyorum. Bunun için hard diskten yer ayıracam tabi. Daha önce kurdum çıkan sorunu boot repair disk ile halletiğimi sandım çünkü iki kere açıldı sonra windowsa döndüğümde bilgisayar kutudan açıldığı ilk güne döndü. Hatta windows bile 8’e döndü :slight_smile: tekrar deneycem ama aynı sorunu yaşamaktan çekiniyorum.

Merhaba Fatih Yildirim. Öncelikle gec cevap icin özür diliyorum. Windows8 geldi ise PC’ne güncelleyip Windows10’u yükleye bilirsin. Tabiki istersen. Fakat sana tavsiyem ilk önce pardus’u windows yanina yükle sonra windows10’a güncelle. Umarim ilerki günlerde sorularine daha hizli cevap verrirm. Is güc olunca biraz zor oluyor maalesef. Hayirli geceler.