1991 yılında Finlandiya'lı Linus Torvalds yazmıştı

Bir grup Finli Milletvekili ulusal ve yerel şirketlerin bilişim sistemlerini Linux’a çevirmelerini gerektiren bir yasa tasarısı imzaladı.

Bugün basına dağıtılan bir bültene göre milletvekilleri Linux’un öbür işletim sistemlerinden çok daha güvenilir ve dengeli olduğunu belirttiler. Finlandiya Finans Bakanı, Linux’a geçişin, “bu ulusa çok büyük bir tasarruf getirerek ekonomik yarar sağlayacağını” da ifade etti.

Yasayı ilk imzalayan Kyösti Karjula “Bedava yazılım ve teknolojik bağımsızlık girişimciliği arttıracak ve yerel gelişmeyi sağlayacak. Bu nedenle bu yasa çok önemli. Finlandiya hükümeti Fince Linux’un üstünlüğünü kullanmalı” dedi. Bilindiği gibi Linux’un çekirdeğini 1991 yılında Finlandiya’lı Linus Torvalds yazmıştı.

Finans Bakanı devlete ait kurumlarda Linux kullanmaktan doğacak yıllık tasarrufun 26 milyon Euro civarı olacağını tahmin ediyor. Finlandiya’daki pekçok kasaba zaten Bilişim Sistemlerini Linux’a döndürmeyi planlıyordu.

Fin Linux Şirketi yasanın imzalanmasının çok olumlu olduğunu belirtti. SOT Finnish Yazılım Mühendisliği Firmasından CEO Santeri Kannisto “Bir Finlandiya vatandaşı olarak, Finlandiya’da Linux’a ve açık sistemlere parlemento düzeyinde böylesine bir ilgi gösterilmesi beni çok gururlandırdı. Biliyorsunuz Finlandiya Linux’un ve Linus’un anavatanı” dedi.

Finlandiya’da imzalanan yasa, Almanya’nın Linux’u ve Açık Sistemleri kucaklama kararından kısmen ilham aldı. Linux Çin Posta İdaresi, Fransız Kültür-Savunma-Eğitim Bakanlıklarında da seçilmiş bulunuyor. Ayrıca Peru’da bu konuda gelişen bir inisiyatif var. Avrupa ve Asya’da da muhtelif şirketler linux’a geçiyor.

Ülkemizde de bu tür yasaların düşünülmesi, planlanması ve ülkemizin yararına olanların imzalanmasını dileriz. Haberin içindeki en önemli ayrıntı bir parlamento’nun bu düzeyde kararları verebilmesi ve ülkeyi tasarrufa yönlendirebilmesi. Bu rakamın Türkiye için ne kadar olabileceğini yorumlarınıza bırakıyor ve Finlandiya’daki benzeri gibi TBMM’nin de bu tür yasaları tartışacak düzeye gelmesini temenni ediyoruz.
http://www.turk-internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=4771

1 Beğeni

linux u linus torvalds a maletmek de bence hatalıdır. Arkasında onlarca yıllık unix multics mach irix sunos aix bir sürü sistem vardır.

Matematiğim çok kötü. Keşke biraz iyi olsaydı da, Microsoft’a ödediğimiz parayı hesaplayabilseydim